BiH

foča

Pretresli stan, pronašli švercovanih cigareta u vrijednosti skoro 50.000 KM

02/07/2021

Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Foče su privremeno oduzeli duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 60.449 KM.

Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima.

U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilastva BIH, a po Naredbi Suda BIH službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo izvrešili su pretres jednog stambenog objekta, kao i pratećih objekata.

Tom je prilikom pronađeno 8.775 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO, a iste su se nelegalno prodavale na području Foče.

Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM, a protiv osobe inicijala J.V. bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznim proizvodima.

Također, od lica čiji su inicijali M.F. i Z.F. izvršeno je privremno oduzimanje 39,5 kg duhana i 995 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom.

Ukupna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na 12.187 KM.

U narednom periodu nastavit će se pojačane aktivnosti i rad na suzbijanju crnog tržišta akciznim proizvodima na području cijele BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.