Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici: Zadovoljena je pravda

BiH

zrtve srebrenica mladic (1)

Suze, jecaji, plač tokom izricanja presude… No, kako su tvrdile, i ”neka čudna sreća” radi zadovoljenja pravde vladala je među ”Majkama Srebrenice” koje su danas u spomen-sobi Memorijalnog centra u Potočarima pratile izricanje presude doživotnog zatvora Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

”Hvala ti, Bože dragi, hvala ti, Bože dragi”, uzvikivale su jutros žene u spomen sobi u Memorijalnom centru Potočari nakon presude, a kojima su u genocidu u julu 1995. godine, nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, ubijeni sinovi, muževi, braća, očevi, sestre…

”Zadovoljena je pravda. Međutim, on je živ ženi i sinu, dok ja sada idem kući i bit ću sama”, rekla je za Anadolu Agency (AA) Šuhra Malić, kojoj su srpske vojne, policijske i paravojne formacije pod komandom Mladića u genocidu ubile dva sina i druge brojne članove bliže i dalje familije.

Bidi Osmanović u genocidu je ubijen sin, za čijim posmtrnim ostacima je tragala 24 godine, te je prošlog ljeta sahranjen u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

”Drhtim. Do sada nas nijedna presuda nije zadovoljila. Nijedna presuda ne može zamijeniti naše bijele nišane u Potočarima. Ali, šta ću?! Pored ovolikih suza moram se hrabriti”, kazala je Bida Osmanović.

I Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, bio je zadovoljan presudom Mladiću.

”Očekivali smo izricanje najteže presude. To se i desilo, svakako za Srebrenicu i preživjele žrtve genocida znači puno. Satisfakcija je to za sve u Srebrenici i žrtve koje su tokom rata pale širom Bosne i Hercegovine. Ipak, bez donošenja krovnog zakona o negiranju genocida i onoga što se desilo nećemo imati istinski put u pravcu pomirenja”, istakao je Alivuković, naglasivši da ne očekuje da će presuda Mladiću promijeniti mišljenje onih koji negiraju dokazani i presuđeni srebrenički genocid:

”Neće se desiti ništa, jer imali smo i ranije presude… Zakonom bi se prestale omalovažavati žrtve.”

Ćamil Duraković, bivši načelnik Opštine Srebrenica, izjavio je da je pravda donekle zadovoljena, jer je ”najodgovornija osoba, koja je direktno provodila političke namjere, ubijala ili naređivala ubistva, dobila doživotni zatvor”.

”Nažalost, u prvoj tački sud nije presudio za genocid u još šest opština BiH. Tužilaštvo nije dalo uvjerljive dokaze za sudsko vijeće. Međutim, doživotna kazna za najvećeg zločinca na Balkanu, posebno u BiH, je ispravna odluka”, poručio je Duraković iz Memorijalnog centra Potočari, dodavši:

”Posebno je bitno da je sud u Hagu utvrdio udruženi zločinački pothvat, da je dokazano da se zločinom učinilo što se učinilo. Ne može se podržavati, nazivati herojima ljude koji su imali zle namjere.”

U Srebrenici nakon izricanja presude Mladiću primjetan je veći broj policajaca, ali su ulice uglavnom puste i do sada nije bilo ni manjih incidenata.