Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN je objavio snimak bijega sjevernokorejskog vojnika (VIDEO)

vojnik skoreja

Vojno zapovjedništvo Ujedinjenih naroda (UNC) u Južnoj Koreji objavilo je u srijedu video snimak bijega sjevernokorejskog vojnika preko granične crte na Zajedničkom sigurnosnom području (JSA) u naselju Panmunjeom 13. novembra.

Osim snimke dramatičnog bijega i paničnog nastojanja sjevernokorejskih vojnika da ubiju prebjega, video potvrđuje da je Korejska narodna armija (KNA), dva puta prekršila sporazum o primirju.

Sjevernokorejski stražari najprije su pucali preko granične linije, a potom je jedan od njih, naoružan puškom, na nekoliko sekundi prešao graničnu liniju, piše Telegram.hr.

Video snimak koji traje 7 minuta pokazuje najprije kako se sjevernokorejski vojnik džipom približio i potom prešao most, a nakon što je došao u zonu Zajedničkog sigurnosnog područja, JSA, zapeo je od ivičnjak, pa je izašao iz džipa i počeo trčati prema graničnoj crti.

Za njim su odmah pojurila četvorica sjevernokorejskih stražara naoružani puškama i pištoljima te su počeli pucati.

Ispalili su oko četrdesetak metaka, od kojih je nekoliko odletjelo na teritorij Južne Koreje. Na snimcima se također vidi da je jedan vojnik nakratko prešao granicu, ali se odmah vratio. Prebjeg je unatoč tome što ga je pogodilo pet metaka uspio prijeći na južnu stranu, baciti se ispod niskog zida te se tako zaštititi. Potom je izgubio svijest.

Južnokorejska nacionalna obavještajna služba i Zapovjedništvo obrambene sigurnosti planiraju ispitati bjegunca nakon što mu se stabilizira stanje kako bi saznali razloge njegova bijega.

Dr. Lee Cook-jong koji vodi brigu o prebjegu, kaže kako bi on možda mogao biti sposoban za ispitivnje tek za mjesec dana jer mu se sada stanje dodatno zakomplikovalo jer je počeo pokazivati znakove depresije.