Vlasenica

Pri kraju radovi na uređenju Memorijalnog centra “Rakita”

Predstavnici Islamske zajednice i predstavnici povratnika su upoznali ministra o stanju ove povratničke zajednice i važnosti projekata koji su završeni ili su u fazi realizacije

Završetak uređenja Memorijalnog centra “Rakita“, izgradnja vjerskog objekta u mjesnoj zajednici Gradina te sanacija i asfaltiranje lokalnog puta u mjestu Ferhatovići, bili su povod posjete federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića povratnicima u Vlasenici.

Predstavnici Islamske zajednice i predstavnici povratnika su upoznali ministra o stanju ove povratničke zajednice i važnosti projekata koji su završeni ili su u fazi realizacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Šehitluci su naša trajna obaveza, stoga smo učinili krajnje napore i završili uređenje Memeorijalnog centra u Vlasenici, onako kako i dolikuje najboljim sinovima naše domovine. Za bolji vjerski život završava se adekvatan vjerski objekat u mjesnoj zajednici Gradina. Radovi su u toku i raduje nas da će do kraja godine biti završeno. Tu će se okupljati povratnici i edukovati mladi naraštaji. U svim projektima koji su vezani za vjersku infrastrukturu  partner nam je Islamska zajednica i ta saradnja u svim povratničkim sredinama dobra“, kazao je Ramić.

U naselju Ferhatovići završeno je asflatiranje lokalnog puta što je povratnicima dodatno učinilo život lakšim jer im je dolazak u naselje i boravak u njemu ugodniji.

“Znamo da nismo riješili sva pitanja završetkom puta, ali je isto tako put preduslov za sve druge radnje u povratničkim naseljima. Ljudi će lakše i brže do posla, transport je brži što pogoduje svima koji se žele  baviti bilo kojim poduzetničkim aktivnostima, pa i distribucijom poljoprivrednih dobara”, rekao je Ramić.