Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promaklo usvajanje akta

Priča o ratu zamaglila stvarni problem u BiH: Ovo je novi izvještaj Evropskog parlamenta

AFET Foto EU

Nedostatak mogućnosti zapošljavanja, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost, veza političkih ličnosti sa organiziranim kriminalom…

Sve učestalije spominjanje riječi „rat“ u javnom prostoru Bosne i Hercegovine potaknuto političkom i institucionalnom krizom koju je kreirao Milorad Dodik uz podršku niza zvaničnika s područja RS doprinijelo je da se u potpunosti zamagli ono što su stvarni problemi za našu državu. To su korupcija koju upravo generiraju vladajući i organizirani kriminal koji cvjeta.

Piše: A. DUČIĆ

Tako je u ovakvoj sveopćoj „gunguli“ promaklo da su članovi Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sa 60 glasova za, 4 protiv i 6 suzdržanih usvojili izvještaj o saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Zastupnici Evropskog parlamenta u ovom izvještaju su pozvali vlasti BiH kao i one u regionu da značajno pojačaju svoje napore kako bi krenuli naprijed s reformama u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. EU bi, prema riječima europarlamentaraca, trebala podržati ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

U izvještaju se navodi da su zemlje Zapadnog Balkana zapravo zemlje porijekla, odredišta i tranzita za trgovinu ljudima i da služe kao tranzitni koridor za migrante i izbjeglice i kao lokacija za pranje novca i trgovinu vatrenim oružjem.
Međutim, zastupnici EP naglašavaju da su borba protiv organiziranog kriminala i integracije u EU procesi koji se međusobno jačaju, pozivajući Uniju da ubrza proces integracije. U tom kontekstu pošto izolacija podstiče kriminalne aktivnosti, poslanici Evropskog parlamenta također su pozvali pozvali Evropsko vijeće da bez daljeg odlaganja odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Glavni faktori koji čine društva Zapadnog Balkana ranjivim, navodi se u izvještaju, su nedostatak mogućnosti zapošljavanja, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano uplitanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina.

– Izražavajući žaljenje zbog nedostatka istinske političke volje lokalnih političkih elita da se bore protiv organiziranog kriminala, zastupnici Evropskog parlamenta žele da zemlje zapadnog Balkana u potpunosti riješe nedostatke svojih sistema krivičnog pravosuđa, uključujući dužinu sudskih postupaka – kaže se u izvještaju.

Svjesni da psotoje veze između visokih političkih ličnosti i organiziranih kriminalnih grupa, zastupnici Evropskog parlamenta naglašavaju potrebu da se iskorijene političke i administrativne veze s organiziranim kriminalom putem jasnih mjera zaštite od korupcije i efikasnog krivičnog gonjenja slučajeva korupcije visokog profila

– Veze između organiziranog kriminala, politike i biznisa postojale su prije raspada Jugoslavije i nastavljene su od kraja sukoba 1990-ih, a zastupnici Evropskog parlamenta osuđuju očigledan nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive i da se dosijei vrate vladama ako to žele – kaže se u izvještaju.

Zastupnici Evropskog parlamenta također naglašavaju da je važno da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju i dijele obavještajne podatke sa državama članicama i međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i sa organizacijama kao što su NATO, Grupa država Vijeća Evrope protiv Korupcija (GRECO), Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC).
U izvještaju se pozdravlja zaključivanje sporazuma o saradnji između Eurojusta i vlada Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i odobrenje za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Izvjestitelj Lukas Mandl (EPP, AT) rekao je – Organizirani kriminal šteti povjerenju građana u njihove javne institucije i jedni u druge. Zato je to velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije. EU ne smije koristiti organizirani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već bi trebala stati uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv organiziranog kriminala.