Priča o tome ko stoji iza projekta mini HE Buna puna je propusta?!

buna blagaj

Pravna priča koja stoji iza projekta mini HE Buna je puna propusta
“Koordinacija udruga za zaštitu Bunice, Bune i Neretve ohrabrena je priznanjima u prilogu mreže ‘Pravo na grad’, koji su dobrim dijelom potvrdili naše stavove, da je pravna priča koja stoji iza projekta mini hidroelektrana na Buni puna propusta i želje da se iskoristi pasivnost institucija”, kazao je jučer u izjavi za Dnevni list Rijad Durkić, ispred Koordinacije udruga.

Ilegalna koncesija

Podsjetimo, Mreža “Pravo na grad” je nedavno objavila prilog na ovu temu u kojem su razgovarali s predstavnicima lokalnog stanovništva, načelnikom Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, Omerom Pajićem te gradonačelnikom Grada Mostara, Ljubom Bešlićem.

Pajić je istaknuo kako samo Gradsko vijeće može dati suglasnost na koncesiju, i nitko drugi, te da je sve ovo što se do sada uradilo zloupotreba, ali da to nije u nadležnosti njegovog odjela niti Grada Mostara.

Bešlić je izjavio kako Grad Mostar nije sudjelovao u dodjeli koncesije niti dao suglasnost za izgradnju mini hidrocentrala na Buni.

Obzirom da se čeka urbanistička dozvola za gradnju hidrocentrala, na pitanje Mreže što će se dalje dešavati, Bešlić nije želio komentirati.

“Do mene još nikakav zahtjev nije stigao, tako da u ovome trenutku ne mogu ništa komentirati. Ne mogu govoriti što će biti ako bude”, zaključio je Bešlić.

Nastavak aktivnosti

Durkić nam je jučer najavio i nastavak aktivnosti povodom konstantne borbe za očuvanje rijeka, u ovom slučaju rijeke Bune od projekta mini hidrocentrala.

“Ova saznanja nas će dodatno ohrabriti da se nastavimo još jače boriti u obaranju koncesije, vodne i okolišne dozvole. Ovim putem možemo najaviti javnu aktivnost naše koordinacije u narednom periodu u kojoj će se javno prezentirati do sada učinjeno u sklopu naše kampanje, potpisivanja peticije, te novih pojedinosti”, rekao je Durkić.

Primjedbe

“Mi smo mišljenja da sve što ekonomski može donijeti dobro ovome gradu, a ne ugrožava niti stanovništvo niti bilo što drugo, da se ide tim putem”, kazao je Bešlić.

Naime, eko udruge su osporile studije stručnjaka i dostavile svoje primjedbe koje nisu bile zanimljive Federalnom ministarstvu okoliša.

Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, potpisnik ugovora o koncesiji nije želio stati pred kamere Udruge Pravo na grad. Podsjetimo, on je ranije u izjavi za Dnevni list kazao kako je kompletan projekt urađen po najvećim svjetskim standardima i da nema govora o narušavanju eko lanca u području gdje se hidroelektrane planiraju graditi.

Bez zakona

“Privrednici Grada Mostara već godinama upozoravaju da nepostojanje Gradskog vijeća blokira sve ozbiljnije investicije. No, po logici da uvijek postoji izuzetak koji potvrđuje pravilo, pojavio se projekt mini HE Buna I i Buna II.

Investitor je stigao do okolišne dozvole, ali ono što je posebno zanimljivo lokalnom stanovništvu je kako se dobila koncesija.

Zakon kaže da je potrebna suglasnost jedinice lokalne samouprave, a to je bez Gradskog vijeća nemoguće dobiti”, kazali su iz Udruge Pravo na grad.