Dom naroda FBiH

Prihvaćen Prijedlog zakona o električnoj energiji s jednim amandmanom

dom naroda fbih fena (1)

Stoga je potrebno da se Predstavnički dom sastane još jednom te izjasni o novoj varijanti s amandmanom iz Doma naroda, a ako ga ne odobri, tekst zakona treba da usaglašava zajednička parlamentarna komisija

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač delegat Jasmin Duvnjak, prihvaćen je većinom glasova na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

Ovaj akt je prihvaćen nedavno i u Predstavničkom domu, gdje ga je oficijelno predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije, ali još ne može stupiti na snagu jer je danas u Domu naroda odobren i jedan amandman, što tekstove iz dva doma čini različitim.

Stoga je potrebno da se Predstavnički dom sastane još jednom te izjasni o novoj varijanti s amandmanom iz Doma naroda, a ako ga ne odobri, tekst zakona treba da usaglašava zajednička parlamentarna komisija.

Amandam prihvaćen u Domu naroda predložili su delegati Aner Žuljević i Elmedin Konaković. Suština je da Federalna vlada mora ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima ako na širem tržištu električne enrgije cijene budu rasle više od 20 posto.

Duvnjakov prvobitni prijedlog je bio da Vlada interveniše posebnom odlukom ako dođe do rasta cijena većeg od 50 posto. Tokom današnje sjednice, kad su njegov zakon u diskusijama osporavali Žuljević, Konaković, Zvonko Marić, Vibor Handžić i još neki delegati, Duvnjak je naknadno predlagao da navedeno ograničenje bude 30 posto, ali je na kraju prihvaćen Žuljevićev i Konakovićev prijedlog.

Prije zakona o električnoj energiji, delegati su odobrili godišnji izvještaj Reulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), kao i finansijski plan tog tijela za iduću godinu.