Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prihvaćena Gutićeva ostavka, slijedi imenovanje nove Vlade TK

bego gutic

Skupština Tuzlanskog kantona danas je na hitnoj sjednici prihvatila ostavku kantonalnog premijera Bege Gutića, čime mandat prestaje i ministrima kantonalne vlade.

Predsjednik kantonalne skupštine Senad Alić istakao je da je premijer ovlašten ili da podnese ostavku, ili zahtjev za smjenu ministara te da su se odlučili za najjednostavniju proceduru rekonstrukcije Vlade, prihvatanjem ostavke premijera.

Alić najavljuje da je već zakazana druga sjednica Skupštine hitnog karaktera na kojoj će biti imenovana nova Vlada.

Predsjednik kantonalne skupštine je mišljenja da ministri Demokratske fronte nisu odgovorili zadatku i da su sve vrijeme vršili opstrukciju i kočili rad Vlade.

-Ovo čemu smo mi svjedoci danas je neozbiljno – ocijenio je predsjednik Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost u Skupštini TK Fuad Hadžimehmedović.

Kaže da će na sjednici Skupštine biti podnijet prijedlog za imenovanje premijera sa istim imenom te da se “na ovaj način ne može ići naprijed” jer je prekršen poslovnik o radu Skupštine.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Dževad Hadžić podvlači da s ostavkom premijera kantona pada i Vlada.

-Imat ćemo danas i imenovanje nove, čime se krši poslovnik. U obrazloženju ostavke se govori o nejedinstvu i kočenju rada Vlade TK, a očito je da jedan koalicioni partner napušta vladajuću većinu – kazao je on.

Predsjednik kluba Stranke za BiH Asmir Hasić najavio je ulazak u novu vladajuću većinu.

-SBiH će ući u novu vladajuću većinu, izdefinisali smo sa Strankom demokratske akcije sve potrebno, konkretan program rješavanja problema na području TK, nakon nekoliko sastanaka – naveo je Hasić.

Predsjednik kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Sabid Zekan ocijenio je “da je ovakav način dosljedan politici koju SDA vodi proteklih 20 godina”.

-DF je potpisao sporazum ulaskom u vlast, u kojem je navedena borba protiv korupcije, zaustavljanje novih zaposlenja, a SDA od toga nije ništa ispoštovala – smatra on.

Nastojali su, navodi, promijeniti politiku u okviru koalicije, ali “SDA nam to nije dozvoljavala”.

-Skupština je nadležna za kreiranje politike kantona, po Ustavu kantona, a mi imamo slučaj da politiku kreira sam premijer – ustvrdio je Zekan.