Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIRN BiH

Prihvatanjem uslova Tadić, Istražna komisija otvorila pitanje vlastite transparentnosti

tadic istrazna

Iz Državnog tužilaštva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o dolasku glavne tužiteljice na posljednji ponuđeni termin i obavještavanje Komisije samo nekoliko sati prije saslušanja

Mediji i javnost jučer su saznali da će glavna državna tužiteljica Gordana Tadić biti saslušana pred Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu samo 45 minuta prije početka njenog izlaganja koje nije bilo najavljeno na stranici Parlamenta Bosne i Hercegovine. Prihvatanjem uslova glavne tužiteljice da se sasluša istoga dana, članovi Komisije otvorili su pitanje transparentnosti i odnosa same Komisije prema medijima i javnosti, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica se pojavila jučer, 14. oktobra na saslušanju pred zastupnicima u posljednjem od ukupno 11 termina koji su joj ponuđeni u posljednje dvije sedmice. Ovo saslušanje nije, za razliku od prethodnih, bilo najavljeno na stranici Parlamenta, a novinari su o dolasku glavne tužiteljice pred parlamentarce bili zvanično obaviješteni saopštenjem tek 45 minuta prije početka saslušanja.

Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, pojašnjava kako su službenici Državnog tužilaštva u srijedu, 14. oktobra u 9:51 sati kontaktirali sekretarijat Komisije, kako su naveli, “radi današnje realizacije poziva na saslušanje”. Potom su, prema riječima Arnauta, službenici Tužilaštva u naknadnim telefonskim kontaktima usmeno precizirali vremenski termin u periodu između 12 i 16 sati.

“Uzimajući u obzir da je isti dan održavana sjednica Predstavničkog doma, usaglašavanje između svih članova komisije oko same mogućnosti održavanja sjednice Istražne komisije, kao i optimalnog termina, je okončano oko 12 sati, kada smo usaglasili početak sjednice za 14:30. Glavna tužiteljica je saglasnost sa tim terminom potvrdila u 12:29”, pojasnio je Arnaut za BIRN BiH.

Kako je rekao, oni su mogli jučer ne pristati na ponuđeni termin, posebno jer su u svom pozivu naglasili molbu da tužiteljica obavijesti Istražnu komisiju o izabranom terminu pet dana unaprijed. U interesu ispunjavanja ciljeva Istražne komisije opredijelili su se da saslušanje obave, dodao je Anaut.

Semira Degirmendžić, novinarka portala Fokus koja redovno izvještava sa saslušanja Komisije, kaže da je od dva člana komisije dobila nezvaničnu potvrdu informacije da će Tadić biti saslušana. Na njenu konstataciju da je ova sjednica očigledno “obavijena velom tajne”, jedan od članova joj je rekao “da nije tajna, nego da je danas tužiteljica ponudila termin i da ga je Komisija prihvatila”.

Prema njenim riječima, stiče se dojam da je Tadić dovela Komisiju u situaciju “uzmite ili ostavite“ i da im nije ostavila mogućnost da se ranije organiziraju i pripreme za njeno saslušanje o stanju u pravosudnim institucijama BiH.

“Jasno je da je glavna tužiteljica znatno doprinijela tome da se Komisija koja je u višemjesečnom radu pokazala izuzetan stepen transparentnosti i otvorenosti prema medijima i javnosti uopće našla u situaciji da mediji steknu dojam da se nešto odvija obavijeno ‘velom tajne’”, kaže Degirmendžić.

U ovoj situaciji, kako je rekla, više je prostora za pitanje zbog čega je Tadić od 11 termina koji su joj ponuđeni u periodu od 30. septembra do 15. oktobra odabrala upravo onaj u danu u kojem je zasjedao Predstavnički dom i zbog čega obavijest o tome da prihvata poziv Komisije nije uputila barem dan ranije.

“Ako se ima u vidu da je jučer u 11 sati počela sjednica Predstavničkog doma i da su svi članovi Komisije istovremeno i poslanici u tom domu koji su se ‘u hodu’ morali usaglasiti o terminu i dnevnom redu sjednice Komisije, te uzvratiti odgovor tužiteljici Tadić, kao i sačekati njen odgovor da li prihvata termin u 14 i 30 sati, donekle je razumljivo zašto mediji nisu ranije zvanično obaviješteni o zasjedanju”, smatra Degirmendžić.

Avdo Avdić, glavni i odgovorni urednik portala Istraga, objašnjava da bi Tadić, da Komisija nije pristala da sazove “hitnu sjednicu”, imala alibi da se više nikada ne pojavi, jer su je parlamentarci odbili.

“Ona je, prema mojim informacijama, računala da parlamentarci neće imati vremena, jer je u toku bila sjednica Parlamenta. Drugo, njen uslov da sjednici ne prisustvuje Dragan Mektić nije ispoštovan, što znači da je Parlament na neki način spasio dignitet, bez obzira na to što su pitanja članova Komisije bila blaga i uopćena”, smatra Avdić.

Mektić, član Istražne komisije, za BIRN BiH pojasnio je da je jučer bila sjednica Parlamenta BiH i da je oko 10 sati ujutro stigao poziv iz kabineta Gordane Tadić da se ona može odazvati u periodu od 12 do 16 sati.

“Mi smo sjeli, razgovarali. Imamo izbor da se organizujemo i da napravimo tu sjednicu ili da pružimo njoj alibi, da kažemo ne možemo jer imamo sjednicu Parlamenta i da ona poslije priča da se odazvala, a da mi nismo htjeti ili mogli. Nismo mogli ranije jer nismo znali, nismo dobili od nje tu obavijest”, kaže Mektić.

Mišljenja je da je glavna tužiteljica Tadić trebala biti prva osoba koja se trebala uključiti u posao rješavanja problema u pravosuđu i doprinijeti reformi pravosuđa i uspostavi funkcionalnog pravosuđa.

Prije svog dolaska pred Istražnu komisiju, Tadić je dostavila prijedlog da na sjednici Privremene istražne komisije ne bude prisutan Mektić, protiv koga se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Članovi komisije nisu prihvatili taj prijedlog.

“Ja nisam htio da pristanem na to, ne može ona postavljati pravila. Ona se korigovala i rekla da neće da odgovara na moja pitanja. Što govori o tome kakav je njen odnos prema zakonodavnim i izvršim organima vlasti”, dodaje Mektić.

Iz Državnog tužilaštva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o dolasku glavne tužiteljice na posljednji ponuđeni termin i obavještavanje Komisije samo nekoliko sati prije saslušanja.

Štura saopštenja

Zlatan Begić, član Komisije, kaže kako je odluka glavne tužiteljice da se pojavi pred Komisijom u posljednjem trenutku “pa da onda proizvede problem i vama kao odgovornim nosiocima javnog mnijenja, dakle kao ljudima koji tretirate javno mnijenje, prenosite informaciju, to je stvar njezinog pristupa i njezinog načina ponašanja”.

On smatra da bi glavna državna tužiteljica u potpunosti morala promijeniti i svoje odnos prema medijima i prema ostalim granama vlasti, posebno kada je “ljudi pristojno pozovu da se pojavi”.

Komisija je kasno obavijestila medije o početku saslušanja jer je Tadić, prema riječima članice Komisije Alme Čolo, kasno obavijestila članove Komisije o svom dolasku.

“Ona je rekla da je prezauzeta, da ima puno posla, da rukovodi nekim udarnim grupama, da nije mogla naći slobodni termin, da joj je danas ‘ispao’ taj slobodan termin. Ja sam stekla dojam, ali ne mogu to da tvrdim, da je procijenila da ćemo mi odbiti njenu ponudu jer je sjednica Parlamenta, i da će imati opravdanje, evo ponudila sam termin, oni nisu prihvatili. Zbog toga je Arnaut procijenio da je bolje da prihvatimo, ali nisam sigurna da je tako, ne mogu to da tvrdim”, izjavila je Čolo.

Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix, za BIRN BiH kaže da je teško procijeniti šta bi bilo ispravno postupanje Istražne komisije, te da je za medije i više nego problematično jer su obavijest dobili 45 minuta prije početka saslušanja.

S obzirom koliko je tužiteljica Tadić do jučer propustila termina, Hambo je mišljenja da je Komisija postupila ispravno, jer do saslušanja vjerovatno nikada ne bi ni došlo da je odbijen jučerašnji prijedlog Tadić.

“Ono što je meni donekle problematično jeste da članovi komisije više nisu insistirali na pitanjima vezanim za izborne prevare. Što se tiče transparentnosti o njoj možemo govoriti napola. Istražna komisija je do sada imala transparentan pristup, ali je ovdje upitna pozicija Tužilaštva. Naravno ovdje govorimo o granicama dozvoljenog, što tužilaštvo može i treba govoriti”, dodao je Hambo.

Prije nekoliko dana sama Komisija se našla pod kritikama zbog načina na koji obavještava javnost o održanim saslušanjima. Tako je predsjedavajući Arnat 5. oktobra uputio dopis sekretaru Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Mirzi Imamoviću, u kojem ukazuje na izrazito štura saopštenja Sektora za odnose sa javnošću ovog parlamenta, nakon sjednica ove komisije koje su izazvale veliko interesovanje javnosti.

Za BIRN BiH Arnaut je kazao da mu nije upućen nikakav odgovor, niti je primijetio promjene u saopštenjima.