Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština SDS-a

Prihvatili ostavku Mirka Šarovića

Banja Luka: Lideri oporbenih stranaka PDP i SDS održali konferenciju za medije
17.01.2022., prostorije Gradskog odbora SDS Banjaluka, Banja Luka (BiH) - Lideri oporbenih stranaka PDP i SDS u RS odrzali su konferenciju za medije nakon sastanka u Banjaluci i iznijeli stav da ce ove dvije stranke koordinirati aktivnosti na temu vracanja u zajednicke institucije BiH. Mirko Sarovic, predsjednik SDS, nakon sastanka sa Branislavom Borenovicem, liderom PDP i najuzim rukovodstvom ove partije rekao je da ce ove dvije stranke izaci zajedno na izbore i dati kandidate za najbitnije funkcije u RS i BiH. Borenovic je rekao da je kandidat PDP za jednu od dvije funkcije Jelena Trivic te da je njihova zelja da to bude kandidatura za predsjednika Republike Srpske. Borenovic je rekao da je Dodikova politika dozivjela krah i da se SNSD pognute glave vraca u BiH institucije. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Miličević je u obraćanju novinarima kazao da će izmjene Statuta omogućiti da stranka postane operativnija na terenu

Skupština Srpske demokratske stranke danas je usvojila izmjene Statuta SDS-a koje definiraju da stranka bude mnogo operativnija, brža, energičnija i kojima je pojednostavljena struktura stranke – izjavio je v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević, nakon zasjedanja Skupštine te stranke u Bijeljini.

Miličević je u obraćanju novinarima kazao da će izmjene Statuta omogućiti da stranka postane operativnija na terenu.

– Formiraju se operativni štabovi na nivou Predsjedništva SDS, na nivou opština i gradova koje će činiti operativci koji poznaju svakog čovjeka i svaki mjesni odbor. Takvi timovi postaju izborni štabovi u vrijeme izborne kampanje – pojasnio je Miličević.

Kazao je da je, između ostalog, Skupština SDS danas usvojila i jedan od ranijih zahtjeva Aktiva žena SDS-a da 40 odsto žena bude u svim organima stranke, gdje god je to moguće.

Pored toga, dodaje da je Skupština SDS-a prihvatila ostavke bivšeg predsjednika Mirka Šarovića i Predsjedništva SDS koji su dali ostavke.

– Tako je potvrđeno ono što je Glavni odbor učinio 26. novembra u Banjaluci, a to je da je v.d. Predsjedništva, tim koji sam ja predložio, i da su oni ti sa kojima će SDS krenuti u unutarstranačke izbore i koji će voditi stranku u političkom radu – rekao je Miličević.

Navodi da je izmjenama Statuta SDS-a sada predviđeno da stranaka ima tri potpredsjednika i da će imati mnogo efikasniju strukturu Predsjedništva stranke.

– Za razliku od ranijeg perioda kada je predsjednik stranke predlagao sve članove Predsjedništva SDS sada po automatizmu u Predsjedništvo ulazi predsjednica Aktiva žena SDS, Mladih SDS, predsjednik Glavnog odbora i tri potpredsjednika stranke koje biraju regionalni odbori, a to su izborne jedince za nivo Parlamenta BiH. Dakle sedam direktno ulazi u Predsjedništvo SDS, a ostalih osam predlaže predsjednik stranke i daje to na usvajanje Glavnom odboru SDS-a – pojasnio je Miličević.

Dodao je kako smatra da će Statut ovim izmjenama biti odlična podloga za provođene unutarstranačkih izbora čiji se završetak očekuje u maju, kada će biti izborna skupština SDS-a u novom sazivu i gdje će biti izabran predsjednik SDS, Glavni odbor, a kasnije i drugi organi stranke – saopćeno je iz te stranke.