Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilježena godišnjica

Prije 31 godinu u rudniku “Mramor” poginulo je 180 rudara

rudnik_nesreca

Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. To je najmlađa četa rudara u rudniku, ali najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine

Obilježena je 31. godišnjica pogibije rudara u rudniku Mramor u jami “Dobrnja-Jug”.

Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. To je najmlađa četa rudara u rudniku, ali najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine.

Na spomen obilježju u Rudniku “Mramor” cvijeće su položili, proučili Fatihu i minutom šutnje odali počast rudarima, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Rudnika “Kreka” Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona, članovi porodica, predstavnici okolnih općina, ali i mjesnih zajednica.

Sindikat Rudnika Kreka jučer je obilježavao ovu godišnjicu zbog neslaganja s aktuelnom upravom i mjerama koje su donijete kako bi gubici u poslovanju bili smanjeni.

“Danas je dan kada šutnja najviše govori. Ja sam dijete rudara i također nosim ime poginulog rudara tako da je moje osjećanje emotivno”, izjavio je tokom današnjeg obilježavanja direktor Rudnika Kreka Husein Trumić.

Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece o kojima je Rudnik „Kreka” godinama brinuo.

“Ove godine obilježavamo 31. godinu od stradanja 180 rudara. Uglavnom u ovome datumu i vremenu pokušavamo da biramo riječi i nađemo opravdanja za sve nas koji smo živi i u obavezi da brinemo o porodicama poginulih rudara i da nađemo riječi opravdanja za ono da li smo sve uradili, da li smo mogli više uraditi i da li smo na vrijeme uradili? Nikada brige o teškom poslu rudara, ne može biti previše. Nikada ulaganja ne može biti previše”, izjavio je Admir Andelija generalni direktor Elektroprivrede u BiH.

Prema istrazi Tužilaštva TK od 2006 godine, osnovni uzrok ove tragedije je eksplozija oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.