BORBA PROTIV PANDEMIJE

U RS-u počela imunizacija djece, u Federaciji se čeka Pfizer vakcina

Prvi je dan nove školske godine u splitskom školama
07.09.2020., Split - Prvi je dan nove skolske godine u splitskom skolama.Djeca s maskama stizu u skolu. Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Povratak u obrazovne ustanove, zaštita drugih osoba, dugotrajni Covid, razlozi su koji se u zemljama koje potiču imunizaciju djece ističu u prvi plan. Takve preporuke važit će i u BiH. U Republici Srpskoj je javnom vakcinacijom 15-godišnjaka u Zvorniku ta kampanja već započela a slično će biti i u Federaciji

U Zvorniku je 23. avgusta protiv Covid 19 vakcinisano prvo dijete u RS-u. Petnaestogodišnjak je vakcinisan u regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo RS-a, a Institut je pozvao sve roditelje koji to žele da dovedu djecu stariju od 12 godina na vakcinaciju. Mogu doći u pripadajuće domove zdravlja, odnosno vakcinalne centre u regionalnim centrima Instituta, piše Žurnal.

Vakcina protiv COVID-a proizvođača Pfizer/BioNTech odobrena je za upotrebu kod djece starije od 12 godina i jedina je koja ima studiju uticaja na djecu.

– Prije vakcinacije je neophodno da nadležni doktor utvrdi da ne postoje kontraindikacije, niti privremene niti trajne. Zahtjev za vakcinaciju za maloljetnu djecu potpisuje roditelj/staratelj – kažu u Institutu.

Preporuka o vakcinaciji djece iznad 12 godina ovih dana trebala bi biti izdata i u Federaciji BiH. Preporučena vakcina je Pfizer, kojih je u posljednjih nekoliko dana u BiH stiglo oko 120 hiljada. Iz medicinskih krugova može se čuti kako su „rezervacije“ za ovu vakcinu aktuelne već danima, te kako se na različite načine pokušava doći do svoje doze, i to baš Pfizera. Ali krizni štab Kantona Sarajevo koji zasjeda danas mogao bi preporučiti da se doze Pfizera koje dođu u Sarajevo uglavnom sačuvaju za imunizaciju djece.

Pfizer je jedini proizvođač koji je proveo studiju o uticaju vakcina na djecu, pa je BioNTech/Pfizer vakcina prva protiv korone za djecu i mlade koja je dobila odobrenje za upotrebu.

Sagovornici Žurnala smatraju kako ne bi trebala postojati nikakva bojazan kod roditelja te preporučuju vakcinaciju djece. Nauka je dokazala kako djeca od 12 do 16 godina nisu imala posljedice nakon cijepljenja, kaže imunolog Jasenko Karamehić:

– Ta su djeca dobro podnosila i kada se zaraze virusom Covid-19, kod njih nije bilo nekih većih incidenata bilo osim pojedinačnih, međutim oni su veliki vektori prenosioci oboljenja, i samim tim bilo ih je potrebno vakcinisati. Kliničko-farmakološke studije su dokazale da kod djece nema nusefekata i da se ona mogu vakcinisati i ja bih to pozdravio.

Imunizacija ove kategorije dovela bi i do ubrzanijeg povratka u školske klupe:

– Nisam čuo ni od jednog nastavnika i roditelja da je u pitanju pandemija nego traže da se djeca vrate u redovnu nastavu. Naravno da bismo svi to voljeli, naravno da znamo koliko je to važno – ja sam profesor 40 godina i znam da je djeci najbolje u školskim klupama, ali pitanje je da li je to moguće. Ali i sindikat i roditelji se moraju prilagoditi epidemiološkim mjerama shvatiti da je covid opasan i smrtonosan i onda dalje ide kako može. Imunizacija bi to ubrzala.

Povratak u obrazovne ustanove, zaštita drugih osoba, dugotrajni Covid, razlozi su koji se u zemljama koje potiču imunizaciju djece ističu u prvi plan.

Takve preporuke važit će i u BiH. U Republici Srpskoj je javnom vakcinacijom 15-godišnjaka u Zvorniku ta kampanja već započela a slično će biti i u Federaciji.

Infektolog Ernad Drljević, član Kriznog štaba KS-a, kaže da bi razumno rješenje bilo ponuditi djeci vakcinaciju Pfizer vakcinama koje pristižu u BiH, kada konačno i budu „na lageru“:

– Ukoliko ih oni ne iskoriste onda ih ponuditi drugima. Pfizer je sačinio studiju koja pokazuje da nema značajnijih nusefekata nakon cijepljenja, i izdata je preporuka za uzrast od 12 do 18 godina. Tačno je da djeca imaju lakše kliničke slike i da je njihov imuni sistem u fazi tinejdžerstva praktično najjači u životu. Oni i malo ili sa slabim simptomima obolijevaju, odnosno imaju manifestni oblik Covid 19. Ali je to generacija koja se najviše kreće i najviše širi virus, učestvuje u prevozu, u školi, ide na koncerte, u grupe, na sportske terene… i zbog toga je njihova imunizacija jako značajna.

Vakcinacija djece počela je u Njemačkoj, nakon što je EMA (Evropska agencija za lijekove) dala odobrenje upotrebe za djecu. I američki regulatori odobrili su korištenje za djecu od 12 do 15 godina starosti, a Pfizerova vakcina ranije je u SAD-u bila dostupna za osobe iznad 16 godina.