psbih

Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH vraćen Komisiji na ponovno razmatranje

predstavnicki-dom-psbih

S obzirom na to da je ovo drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, u skladu s Poslovnikom, obustavlja se zakonodavna procedura

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovno će razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici: Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

Naime, Predstavnički dom danas nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, te joj je predloženi zakon vraćen da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Poslanici su se izjašnjavali i o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije koja, po drugi put, nije podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

S obzirom na to da je ovo drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, u skladu s Poslovnikom, obustavlja se zakonodavna procedura.

Poslanici su prihvatili Odluku o upućivanju zahtjeva za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini po ubrzanoj proceduri.

Dom naroda je ranije usvojio ovu Odluku i zadužio predsjedavajuće domova da uime PSBiH upute takvu inicijativu Evropskom parlamentu, Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i Vijeću Evropske unije.