vanredno zasjedanje

Prijedlog novih kriterija za ocjenjivanje sudija i tužilaca na sjednici VSTV-a

Pitanje uvođenju novih kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija (sudija i tužilaca) razmatrano je i na posljednjoj sjednici VSTV-a, a postalo je aktuelno nakon što je Sud BiH presudom stavio van snage ranije kriterije za ocjenjivanje sudija

Prijedlog novih kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima bit će u fokusu vanredne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), zakazane za utorak, 29. decembra, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.

Pitanje uvođenju novih kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija (sudija i tužilaca) razmatrano je i na posljednjoj sjednici VSTV-a, a postalo je aktuelno nakon što je Sud BiH presudom stavio van snage ranije kriterije za ocjenjivanje sudija.

Naime, Sud BiH je pravomoćnom presudom poništio Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterije za ocjenjivanje rada sudija u BiH, koji je VSTVBiH usvojio u septembru 2018. godine.

Kako je ranije rečeno, usvajanje novih kriterija i pravilnika za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija na liniji je i preporuka (peer review) Evropske komisije.

Shodno tome, članovi VSTV-a bi se na vanrednoj sjednici trebali očitovati o Prijedlogu novih kriterija za ocjenjivanje.

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija u vezi s Petim sastankom Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Članovi VSTV-a bi, između ostalog, trebali razmotriti pitanje implementacije institucionalnog mehanizma i evidencije za provedbu Instrumenta za praćenje primjene Smjernica za sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu

Kako je planirano, VSTV će na sjednici razmatrati i dopis Federalnog ministarstva pravde, kojim se traži mišljenje Vijeća na inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u FBiH.

Između ostalog, na vanrednoj sjednici VSTV-a trebao bi biti imenovan zamjenik glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.