BiH

Održana sjednica

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH bez podrške komisije

06/07/2020

Nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti su prihvaćeni principi Prijedloga zakona o metrologiji BiH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 10. sjednici nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanica Aida Baručija.

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH nisu usvojili, u drugoj komisijskoj fazi i po skraćenom zakonodavnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, čiji su predlagači poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti su prihvaćeni principi Prijedloga zakona o metrologiji BiH, čiji su predlagači poslanici Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.