BiH

ključni prioritet za EU

Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa što prije staviti na dnevni red

02/02/2021

Navode da je Evropska komisija taj zakon u međuvremenu istakla kao jedan o ključnih prioriteta koje je Bosna i Hercegovina obavezna ispuniti kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić, Saša Magazinović i Damir Arnaut pozvali su Kolegij Doma naroda da u što skorijem roku uvrsti Prijedlog zakona o spriječavanju sukoba interesa na dnevni red tog doma, radi njegovog konačnog usvajanja.

Podsjećaju da je Predstavnički dom taj zakon, čiji su oni predlagači, usvojio još početkom prošlog mjeseca, ali on nije uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda koja je zakazana za 10. februar. Zakon je rađen u bliskoj koordinaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice i nevladinog sektora, a u proceduru je uvršten još u oktobru 2017.

Također, navode da je Evropska komisija taj zakon u međuvremenu istakla kao jedan o ključnih prioriteta koje je Bosna i Hercegovina obavezna ispuniti kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. S tim u vezi, odbijanje Kolegija Doma naroda da ovaj zakon uvrsti na dnevni red iduće sedmice predstavlja dodatno usporavanje evropskog puta naše zemlje.

– Stoga očekujemo rezolutno djelovanje EU diplomatije po pitanju svih opstrukcija od strane Doma naroda – kako političke, tako i proceduralne naravi – po modelu djelovanja kojem smo svjedočili kod usvajanja Zakona o akcizama, izmjena Izbornog zakona vezano za Mostar, kao i budžetskih prijedloga, te ne želimo da vjerujemo da je ovaj zakon predmet političke trgovine vlasti i medjunarodne zajednice – navedeno je u zajedničkom saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.