Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH vraćen Ustavnopravnoj komisiji

parlament

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu danas usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene Krivičnog zakona BiH, budući da nije bilo dovoljno entitetske većine te su vraćeni Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Za negativno mišljenje Komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu bilo je 23 poslanika, 17 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana.

Oba zakonska rješenja predložili su poslanici iz klubova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), a predviđaju uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i brisanje člana Krivičnog zakona koji predviđa sankcije za nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

O zakonima bi se trebali izjasniti u petak, 5. februara i članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH.

Podršku su u drugom čitanju dobili Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi koje je predložilo Vijeće ministara.

Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini kojeg su predložili poslanici Šemsudin Mehmedović (SDA) i Zaim Backović (BPS) nije dobio potrebnu entitetsku podršku iz Republike Srpske.

Poslanici su podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama u prvom čitanju, a budući da rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara nije okončana poslanici su usvojili zaključak kojim su odložili raspravu o ovom zakonskom prijedlogu.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Nabavka ličnih dokumenata – studija slučaja” kojeg je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.

Nije podržana poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića (SDA) za formiranje komisije za izbor teksta državne himne, ali je podržana inicijativa Denisa Bećirovića da Vijeće ministara u roku od 30 dana izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Izvještaj o privlačenju direktnih stranih investicija.

Podršku nije dobila poslanička inicijativa Dušanke Majkić (SNSD) o razmatranju stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, ali je prihvaćena inicijativa Senada Šepića (SDA) kojom se obavezuje Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da parlamentu dostave informaciju o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja.

Data je večeras saglasnot na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, a naredna sjednica Doma trebala bi biti održana 16. februara.