Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN suspendovao sirijske mirovne pregovore u Ženevi

Staffan De Mistura

Ujedinjene nacije (UN) su danas suspendovale sirijske mirovne pregovore u Ženevi, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan De Mistura izjavio je da su sirijski mirovni pregovori odloženi te da je planirano da naredni pregovori počnu 25. februara.

Istakao je da je potrebno prije novih pregovora poduzeti potrebne korake u vezi sa humanitarnom krizom, naglasivši da pregovori trebaju biti održani u interesu sirijskog naroda.

“Zbog toga ćemo obustaviti pregovore i naredni će započeti 25. februara. Jesmo li ovdje da bismo vodili ženevske pregovore bez rezultata ili da budemo ozbiljni dok razgovaramo o budućnosti Sirije, političkom procesu, novom ustavu i izborima? Sirijski narod očekuje neko rješenje od ovih pregovora. Da budem pošten, još uvijek to nisam vidio i potrebno je napraviti pauzu da bi ponovo mogli započeti s pregovorima”, rekao je De Mistura.
Delegacija sirijske opozicije je otkazala jučer planirani susret s De Misturom i pozvale međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusiju da obustave napade i stvore siguran ambijent za pregovarački proces.

Proces pregovora koji se od petka vodi u Ženevi u formatu odvojenih susreta sirijskih delegacija sa izaslanstvom UN-a na čijem čelu je De Mistura već jučer su ušli u svojevrstan zastoj, a sirijski opozicionari tvrde da je uzrok zastoja u pregovorima to što još uvijek nisu dobili odgovor na postavljene zahtjeve da se deblokiraju svi gradovi pod okupacijom sirijske vojske, dopremi humanitarna pomoć civilima i oslobode zatvorenici iz zatvora.

Glavni cilj pregovora u Ženevi je implementacija mape puta za političko rješenje sirijske krize, koja je usvojena 14. novembra u Beču, a sadržana i u rezoluciji Vijeća sigurnosti, koja je usvojena 18. decembra prošle godine. To rješenje predviđa da se pregovori okončaju i uspostavi tranzicijska vlada u periodu od šest mjeseci, a da se, paralelno s tim, uspostavi i primirje na frontovima. U narednoj fazi od 12 mjeseci predviđa se priprema novog ustava i održavanje transparentnih izbora u Siriji.

Rat u Siriji je počeo u martu 2011. godine i do sada je u njemu život izgubilo blizu 250.000 ljudi, a 4,5 miliona ljudi protjerano.

Prvi pokušaj mirovnih pregovora održan je 30. juna 2012. godine u Ženevi, ali tada usvojena Ženevska deklaracija nije implementirana. Druga runda mirovnih pregovora u Ženevi je održana 22. januara 2014. godine, ali ni tada nije ostvaren cilj, a to je uspostava mira u Siriji.