Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijem pasa lutalica u zeničkom azilu od oktobra

azil-zenica2

Azil za pse lutalice čija je izgradnja počela 2013. godine na širem lokalitetu mjesta Stranjani, oko deset kilometara od Zenice, trebao bi biti završen do oktobra ove godine.

Ideja o izgradnji azila pojavila se 2009. godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Sljedeće godine se počela tražiti lokacija za izgradnju azila za pse lutalice s obzirom na neke od specifičnosti zahtjeva o izgledu i funkciji azila za pse. Potraga za lokacijom trajala je dvije godine.

azil-zenica

Ekipa Agencije Anadolija (AA) posjetila je lokaciju na kojoj bi ubrzo trebao da počne sa radom azil za pse lutalice iz Zenice.

Azil će funkcionisati na principu “uhvati-steriliši-pusti“ –

Jasmin Čabaravdić, stručni saradnik za zaštitu čovjeka i okoline u Gradskoj upravi Zenice te projekt menadžer na projektu izgradnje azila za pse lutalice rekao je kako su početkom 2012. godine aplicirali na projekat prema UNDP-u.

“Dobili smo sredstva u visini od 340.000 KM, pa je izgradnja azila počela 2013. godine nakon ispunjenih uslova za gradnju na toj lokaciji. Radi se na izgradnji paviljona za pse te upravne zgrade u kojoj će se nalaziti i higijenski zavod, gdje će biti smješten stručni kadar kao i prostorije za dodatne intervencije“, rekao je Čabaravdić.

Azil za pse će funkcionisati na principu “uhvati-steriliši-pusti“, gdje će se psi uhvaćeni na gradskim ulicama smještati u azil, sterilisati i obaviti potrebni veterinarski zahvati i vratiti na lokaciju gdje su i uhvaćeni jer zakonskim rješenjima nije predviđen rok za držanja pasa u azilu

azil-zenica1

Čabaravdić je naveo da je shodno zakonskim odredbama definisano da se ovaj princip odnosi samo na zdrave pse, te će bolesni psi biti eutanizirani.

On ističe kako će u paviljonu za pse moći biti smješteno do 70 pasa, dok će se u blizini azila napraviti i otvoreni kavezi gdje će moći biti smješteno mnogo više pasa lutalica. Neki od tih pasa moći će biti stavljeni za udomljavanje, dok će neki psi, koji budu proglašeni neizlječivim biti eutanizirani.

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja nalaže da svaki pas mora imati oko četiri metra kvadratna, što će azil za pse u Stranjanima kod Zenice ispunjavati zahvaljujući činjenici da su dimenzije objekta (55×12 metara) u kojim se nalaze boksovi za prihvat pasa.

U upravnoj zgradi (veličine 12×12 metara) predviđeno je da budu smješteni radnici kao i prostorije za vršenje operacija nad psima, te prostorije za njihovo promatranje, karantin i veterinarsku obradu.

– Brojni razlozi diktiraju završetak –

Projekat za izgradnju azila košta 345.000 KM, od čega je 130.000 KM obezbijedio UNDP, te Švicarska agencija za razvoj, dok je ostatak novca osigurao Grad Zenica. Ipak, zbog nepredviđenih radova poput dovođenja struje i vode na lokaciju te ispunjavanja evropskih standarda u izgradnji ovakvog objekta, bit će potrebno dodati još oko 150.000 KM što će obezbijediti Grad Zenica.

azil-zenica3

Prema riječima Čabaravdića, s obzirom na stanje u Gradu Zenici sa napuštenim psima, ovakav projekat je trebao davno da se započne, a zbog želje da se ispune svi standardi, rokovi su probijeni. Ipak, objekat azila za pse trebao bi biti završen u oktobru ove godine kada bi već mogao početi i sa radom.

“Vjerujem da ćemo imati završene radove u oktobru kada bi trebali početi i sa prihvatom prvih pasa. Ima tu više razloga, od ispunjavanja svih standarda pri izgradnji, do prošlogodišnjih poplava, kada smo svu raspoloživu mehanizaciju uputili na mjesta koja su bila pogođena. Ipak, psi će imati sigurno bolje uvjete u azilu nego na ulici, od najniže temperature do pet stepeni Celzijusa zimi propisane zakonskim odredbama, a zahvaljujući izolaciji koju postavljamo, do kvadrature prostora i drugih uvjeta koje će psi koristiti“, zaključuje Čabaravdić.