Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom OSBiH

Prijem u povodu 75. godišnjice NATO-a i 20. godišnjice partnerstva BiH sa NATO-om

godisnjica bih nato
Foto: Ministarstvo odbrane BiH

U obraćanju prisutnima, ministar Helez je poručio da se NATO u posljednje 74. godine razvio u najjači vojno politički savez te da i Bosna i Hercegovina, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, teži ka članstvu u NATO savez

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenici ministra Slaven Galić i Aleksandar Goganović prisustvovali su u Domu Oružanih snaga BiH prijemu u povodu obilježavanja 75. godišnjice NATO saveza, ujedno i 20. godišnjice partnerstva Bosne i Hercegovine sa NATO-om, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Svečanosti, čiji je domaćin bila komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha, između ostalih, su prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba generalmajor Gojko Knežević sa zamjenicima brigadnim generalima Tomom Kolendom i Mirsadom Ahmićem, komandant EUFOR-a generalmajor László Sticz, ambasadori NATO zemalja te vojno-diplomatski predstavnici u BiH.

U obraćanju prisutnima, ministar Helez je poručio da se NATO u posljednje 74. godine razvio u najjači vojno politički savez te da i Bosna i Hercegovina, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, teži ka članstvu u NATO savez.

Obilježavajući 20 godina saradnje Bosne i Hercegovine i NATO saveza, ministar Helez je naglasio da su „Oružane snage BiH napravile veliki iskorak u profesionalnom razvoju i izgradnji kompetencija, zahvaljujući programima edukacije, obuke i vježbi koje nam je ponudio NATO.“

Helez je zahvalio NATO savezu koji pruža podršku u jačanju odbrambeno-sigurnosnog sistema BiH, te poručio da cjelokupna podrška NATO-a prema Bosni i Hercegovini jasno dokazuje da je ona dio NATO porodice.

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha poručila je da se NATO i danas vodi idealima slobode, demokratije i vladavine prava.

-I dalje dijelimo temeljno uvjerenje da smo zajedno jači, sigurniji i prosperitetniji, bilo kao saveznici ili kao partneri. Za nas ovdje u BiH to partnerstvo se i dalje produbljuje – poručila je McGaha.

Na kraju je zahvalila svima koji su u posljednjih 20 godina doprinijeli da Bosna i Hercegovina bude mjesto za bolji i sigurniji život građana Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.