Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećanje tenzija

Prijeti li BiH opasnost od terorističkih napada?

policija policijsko nasilje
FOTO: BIRN BiH

Na pitanje kako se BiH suočava sa sigurnosnim prijetnjama – ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je istakao da građani ne trebaju biti zabrinuti i da bh. sigurnosne institucije djeluju preventivno

Povećanjem tenzija na Bliskom istoku i većim terorističkim prijetnjama, širom Evrope se uvode privremene mjere kontrola na granicama. Slovenija je pojačala granične kontrole s Mađarskom i Hrvatskom, a naša zemlja je podigla mjere predostrožnosti na viši nivo. Mogu li se naše sigurnosne službe suočiti s mogućim terorističkim prijetnjama?

Sigurnost je dinamična pojava i promjenjiva je, podsjećaju stručnjaci, i ističu da je sigurnosna situacija u BiH trenutno dobra. Usložnjavanje je moguće i zato su potrebne mjere opreza u vezi sa svim dešavanjima u državi, ali i na vanjskopolitičkom planu.

“Uvijek se nešto može desiti da se naruši stepen bezbjednosti u bilo kojoj zemlji, pa time i BiH sa svojim entitetima nije imuna na takve stvari”, ističe Radislav Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Koliko znam Ministarstvo sigurnosti radi na tome da se pojača protok i razmjena informacija i to nam je jedna od garancija da će nas zemlje zapadne Evrope ozbiljno shvatiti”, kaže Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA-e.

Na pitanje kako se BiH suočava sa sigurnosnim prijetnjama – ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je istakao da građani ne trebaju biti zabrinuti i da bh. sigurnosne institucije djeluju preventivno. Ministarstvo vanjskih poslova, također, ima veliku ulogu u intenziviranju odnosa sa našim susjedima, koji imaju brže reakcije, naročito u migracionim tokovima.

“Ja sam uputio svim agencijama u okviru Ministarstva bezbjednosti, da preduzmu odgovarajuće mjere u radnji kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti građana i imovine unutar BiH. Da djelujemo represivno, silom da spriječimo bilo kakvu mogućnost nekog takvog napada, bilo unutar BiH, bilo u Evropi”, naglašava Nešić.

“Koliko može, ograničenim resursima ljudskim i materijalnim, BiH odgovara na ovo, no potrebna nam je pomoć Evropske unije, EU je apsolutno spremna da sa BiH ide potpisivanje sporazuma o Frontexu. O sporazumu koji će dati javne policijske ovlasti nekim stranim policijskim agencijama na teritoriju BiH”, navodi Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

Aktivnosti na praćenju i prevenciji mogućih terorističkih aktivnosti u BiH objedinjene su Nacrtom Strategije za borbu protiv terorizma u BiH za period od 2021. do 2026. godine. Da li će sigurnosna situacija u BiH ostati dobra, ovisi o tokovima migranstke krize s kojom se suočavaju sve zemlje jugoistočne Evrope.