Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović objasnio

Prijeti li BiH “siva lista”? Matematika je jednostavna

Saša Magazinović
Foto: Amer Kajmović/Fena
Saša Magazinović

Dom naroda je glasovima SNSD-a zakomplikovao stvari. Zastupnik SDP-a je poredao činjenice

Delegacija Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval) će boravit će u BiH od 12-28. Februara, a državni zastupnik Saša Magazinović poredao je nekoliko činjenica o tome šta je potrebno uraditi da BiH ne završi na sivoj listi Moneyvala.

Treba naglasiti da je jedan od ključnih uslova da se BiH ne nađe na sivoj listi usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovaj zakon usvojen je u decembru u Zastupničkom domu Parlameta BiH po hitnom postupku, ali zbog protivljenja delegata iz SNSD-a on nije usvojen na sjednici Doma prošle srijede.

“Dom naroda nema vremena za čekanje”

Umjesto toga vraćen je u redovnu proceduru. Magazinović je, govoreći o ovoj problematici, naveo sljedeće:

– Ono što u tom periodu bude na snazi (zakonski i podzakonski akti) ulazi u izvještaj o BiH

– Radna grupa za finansijske akcije (FATF), krovna svjetska organizacija čiji je član i Moneyval postavlja svjetske standarde u oblasti sprječavanja pranja novca. Od 40 preporuka ukupno, zakonom koji je u proceduri ispunjavamo njih 20, što je značajan iskorak za BiH.

– Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je usvojen u Predstavničkom domu i čeka na usvajanje u Domu naroda će stupiti na snagu 8 dana nakon objavljivanja u Službenom listu BiH

– Da bi stupio na snagu prije završetka monitoringa to znači da mora biti objavljen u Službenom listu najkasnije do 20.02., a usvojen i dostavljen prije toga

– O šteti po privredu i finansijski sektor ukoliko se Bosna i Hercegovina nađe na sivoj listi Moneyvala je dosta toga rečeno. Ukratko, smanjiće se ulaganja u BiH, novčane transakcije će biti limitirane i ograničene brojnim preprekama, sve će biti usporeno, usloženo, trebaće više papirologije. Na koncu, sve zemlje će biti upitane šta su poduzele “protiv” BiH s obzirom na novonastalu situaciju.

– Suština je da treba reagovati brzo, da Dom naroda nema vremena za čekanje, da su moguće posljedice velike.

– Pozivam Dom naroda, posebno delegate SNSD koji su prolongirali usvajanje zakona, da shvate ozbiljnost situacije i mogućih posljedica, te u potrebnim rokovima usvoje zakon koji je veoma važan za privrednike i sektor finansija, ali i državu u cjelini – poručio je Magazinović.

Nekoliko činjenica o opasnosti da BiH završi na sivoj listi Moneyvala:- Delegacija Komiteta eksperata Vijeća Evrope za…

Posted by Sasa Magazinovic on Monday, February 5, 2024