Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Princeza Diana je prije 20 godina posjetila Bosnu i Hercegovinu (VIDEO)

10/08/2017

Više od 20 godina od završetka rata mine i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za više od pola miliona ili 15 posto stanovništva – izjavio je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson na konferenciji koju su danas u Sarajevu organizirali Komisija za deminiranje u BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH povodom obilježavanja 20 godina od posjete princeze Diane strukturama deminiranja u BiH.

Pored evociranja sjećanja na posjete princeze Diane, član Komisije za deminiranje u BiH Blažen Kovač prezentirao je pogled BiH na inicijativu “Landmine Free 2025 ” navodeći da je Vijeće ministara BiH 2008. godine usvojilo Strategiju protivminskog djelovanja za period 2009-2019. godina, sa vizijom da BiH bude oslobođena od mina do 2019. godine.

– Procijenjeno je da za to godišnje treba obezbijediti oko 80 miliona KM. Nažalost i pored svih napora, u prvih pet godina implementacije Strategije nije izdvojeno dovoljno sredstava, godišnje je izdvajano oko 40 miliona KM ili 50 posto od planiranog, čime je posljedično umanjena i sama realizacija dinamike humanitarnog deminiranja – rekao je Kovač, te najavio donatorsku konferenciju 17. i 18. oktobra u Sarajevu.

Iz Centra za uklanjanje mina u BiH pozivali su domaće i međunarodne subjekte da završe započeto i da ulaganjem zajedničkih napora omoguće da BiH bude zemlja bez mina do 2025. godine.

Analize podataka kojima raspolaže ovaj Centar pokazuju da je najveći broj stradanja registrovan u ranu jesen i kasno proljeće, kada su aktuelni poljoprivredni radovi kao i prikupljanje ogrijevnog drveta.

Pored toga, jedan od najvećih uzroka stradanja stanovništva je skupljanje sekundarnih sirovina koje imaju određenu ekonomsku vrijednost, navodi se u saopćenju iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.