Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Principijelna podrška CCI-a usvajanju amandmana na Ustav KS

cci

Centri civilnih inicijativa (CCI) su u otvorenom pismu zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo izrazili podršku usvajanju amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, poručivši da bi kantonalna vlast, osim formalnog provođenja odluka Ustavnog suda FBiH, usvajanjem amandmana potvrdila privrženost institucionalnom poretku i vladavini prava.

U saopćenju za javnost CCI navode da se nužnost reforme Ustava KS prvoshodno ogleda u potrebi za provođenjem odluka Ustavnog suda FBiH koji je u 17 slučajeva utvrdio povredu prava i nadležnosti lokalnih samouprava s područja Kantona Sarajevo, te utvrdio sukob nadležnosti između Kantona, Grada i općina.

Upozoravaju da bi nedonošenje ili odgađanje ove odluke, s obzirom na ukupni politički kontekst i nadolazeću izbornu godinu, značilo njeno prolongiranje za najmanje dvije godine, što nikome ne bi trebao biti interes.

Iz CCI-a ističu da je reforma Ustava KS neophodan temelj i preduslov za donošenje nekoliko bitnih zakona, čije će usvajanje unaprijediti legislativu o lokalnoj samoupravi, jasno precizirati nadležnosti, raspodjelu prihoda i u konačnici doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga i životnog standarda građana Sarajeva.

– Budući Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, Zakon o imovini, izmjene statuta Grada i općina, imaće uporište u novim ustavnim amandmanima, pa je prva faza reforme Ustava preduslov za pokretanje niza zakonodavnih projekata i reformi na lokalnom nivou – objašnjavaju iz CCI-a.

Dodaju da će, uz podršku Vlade Švicarske, resornim ministarstvima, Vladi, Skupštini, te jedinicama lokalne samouprave pružiti široku logističku i stručnu podršku pri praktičnoj implementaciji amandmana, donošenju i provođenju novih zakona, izmjeni statuta, itd.

cci