Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predvođena SDA

Prioritet Vlade ZDK: Preuzeti najprofitabilniju ustanovu uoči milionskih tendera

vlada zdk
Foto: Fena

Ne ulazeći u stručnost Baručije-Kapidžić, iako ista svakako nije mogla biti izabrana bez podrške Kasumovića, treba govoriti o posljedicama moguće zakonski upitne smjene. Ukoliko ne bude potkrijepljena, slijediće tužba koja će rezultirati i stotinama hiljada maraka odštete. U političkim kuloarima kao glavni pretendent za ovo mjesto figurira Omer Škaljo

Trebalo je dvadesetak dana i dvije sjednice da nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona predvođena SDA kadrom Nezirom Pivićem pokaže pravo lice. Bez najave i zvaničnog saopštenja, na sjednici 10. novembra je izglasana odluka o smjeni prije tri mjeseca imenovane direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja Almire Baručije-Kapidžić, piše Žurnal.

Nesumnjivo, SDA sa svojim partnerima (DF, SBB, NES i nezavisni zastupnici) želi ovladavanje ustanovom koja raspolaže sa 247 miliona maraka, što je gotovo polovina kantonalnog budžeta. Još je nekoliko razloga za ovakvo hitnu smjenu. Almira Baručija-Kapidžić jeste kadar BHI-KF, odnosno Fuada Kasumovića, samim tim nije podobna u novoj većinskoj političkoj skupini koja je preuzela upravljanje kantonom.

Zakonski upitna smjena

Ne ulazeći u stručnost Baručije-Kapidžić, iako svakako nije mogla biti izabrana bez podrške Kasumovića, odnosno njegove stranke kojoj je u raspodjeli „plijena“ unutar tadašnje skupštinske većine pripalo rukovođenje ovom ustanovom, treba govoriti o posljedicama moguće zakonski upitne smjene.

Ministarstvo zdravstva, na čiji prijedlog Vlada može razriješiti direktora Zavoda, mora imati utemeljenu argumentaciju o razlozima smjene nakon samo tri mjeseca mandata. Da li će ona biti obrazložena time što Baručija-Kapidžić nije mogla biti izabrana zbog prethodnog članstva u Upravnom odboru Zavoda ili što nije, primjera radi,izvršena primopredaja funkcije, manje je važno. Ukoliko ne bude zakonski potkrijepljena, slijediće tužba koja će rezultirati i stotinama hiljada maraka odštete. Nakon svega, niko od onih koji su glasali za smjenu neće imati odgovornost, sve će to platiti budžet.

Dodatni razlog ove hitne smjene jeste i potreba da se vrati usluga onima koju su doprinijeli uspostavi nove skupštinske većine, ali i to što slijede višemilionski tenderi za potrebe Zavoda, pa je uputno na tom mjestu imati podobnu osobu. Zato u političkim kuloarima kao glavni pretendent za mjesto direktora ZZO ZDK figurira Omer Škaljo. On je bio prethodni direktor Zavoda a trenutno je skupštinski poslanik ispred SBB-a, no njemu ne predstavlja problem biti na usluzi bilo kojoj stranci u zamjenu za funkciju. Ukoliko tako i bude, za SDA nije problem ni to što ga je 2018. godine izbacila iz stranke zbog kako su naveli „protustatutarnog djelovanja, grubog narušavanja ugleda stranke i otvorenog rada za političke oponente“.

Škaljina plata veća od 8.000 KM

O Škaljinom rukovođenju ZZO ZDK Žurnal je temeljito pisao. Od toga kako je odmah po preuzimanju funkcije, kao kadar tadašnje kantonalne A-SDA predvođene Ramom Isakom, povećao sebi platu na više od 8000 maraka primajući uporedo, nezakonito, i penziju. Revizori su utvrdili desetine nezakonitih zapošljavanja, no Škaljo je znao koga treba zaposliti, poput kćerke tadašnjeg policijskog komesara ZDK u vrijeme kada je protiv njega vođena istraga.

„Nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona odlučna je da se suprotstavi svim oblicima kriminala i korupcije u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima. Stoga, na rukovodećim pozicijama u ovim subjektima moraju biti najkvalitetniji kadrovi, koji će se ponašati odgovorno i domaćinski i koji će vratiti zakonitost, rad i red kao temeljne društvene vrijednosti“, izjavio je prije nekoliko dana premijer ZDK Nezir Pivić.

Podsjetimo i kako je Pivić, uporedo i predsjednik zeničke SDA, svojevremeno pokušao naplatiti troškove dva izleta na Jadran sa svojom izabranicom na račun granta Vlade Švicarske, pa je taj novac morao naknadno vratiti.

Pivić je tada pored funkcije zamjenika državnog ministra pravde bio angažovan i kao vanredni profesor Pravnog fakulteta Zenica sa normom koja je više nego trostruka od redovnih profesora! Tokom 2018. i 2019. godine od zeničkog Univerziteta, po osnovu ugovora o djelu, inkasirao je oko 34.000 maraka!