Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

matkovićeva grupa

Platili više od pola miliona maraka jamstva i izašli iz zatvora u Vojkovićima

matković zatvor
Foto: Arhiv

Njima su izrečene mjere – zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog odbrane i donio rješenje kojim je prihvaćeno jamstvo i ukinut pritvor optuženima Mitru Blagojeviću i Draženu Šinikoviću, koji se terete za neovlašteni promet narkoticima, te su im određene mjere zabrane.

Tako je optuženom Blagojeviću prihvaćeno jamstvo u iznosu od 265.200 KM, a Šinikoviću u iznosu od 299.470 KM.

Blagojević i Šiniković su članovi narkogrupe Milana Matkovića, optužene za promet ogromnih količina narkotika, a koji su uhapšeni početkom godine na osnovu podataka iz kriptovane aplikacije Anom

Njima su izrečene mjere – zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu.

Kontrola svaka dva mjeseca

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok postoji potreba ili do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti tih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca.

Optuženi su posebno upozoreni da im se može odrediti pritvor u slučaju da prekrše neku od izrečenih mjera zabrane.

Optuženi Mitar Blagojević i Dražen Šiniković, zajedno s drugim pripadnicima grupe, terete se da su počinili – Blagojević krivično djelo organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, te krivičnim djelom – krivotvorenje isprave.

Istovremeno, Dražen Šiniković je optužen za krivično djelo – organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, te pranje novca, saopćeno je iz Suda BiH.

Organizovana kriminalna grupa

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, članovi grupe, čiji je, prema optužnici, organizator Milan Matković, terete se da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU-a i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

milan matkovic
Milan Matković

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokaina i marihuane, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.