Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pakistanski premijer: Istražiti mogućnost pokretanja postupka protiv Izraela pred ICJ

gaza napad
Foto: Ahmed Zakot/SOPA Images/Sipa USA/Pixsell

Prema premijerovim riječima, međunarodna zajednica mora pozvati izraelsko rukovodstvo odgovornim za zločine nad narodom Palestine. Predložio je pokretanje predmeta na tu temu na Međunarodnom sudu pravde UN-

Privremeni pakistanski premijer Anwaar-ul-Haq Kakar predložio je da se istraži mogućnost pokretanja postupka pred Međunarodnim sudom pravde UN-a protiv Izraela.

On je tu izjavu dao na zajedničkom arapskom islamskom vanrednom samitu u Rijadu, prenose pakistanske novine Frontier Post.

Premijer je rekao da je izraelsko neprestano kršenje međunarodnih zakona nekažnjeno imalo malo paralela u istoriji, navode novine.

-Najoštrije osuđujem ove zločine – izjavio je on.

Prema premijerovim riječima, međunarodna zajednica mora pozvati izraelsko rukovodstvo odgovornim za zločine nad narodom Palestine. Predložio je pokretanje predmeta na tu temu na Međunarodnom sudu pravde UN-a.

Kakar je pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da se izdignu iznad međusobnih razlika i hitno obave svoju primarnu odgovornost održavanja mira i sigurnosti u regiji.

-Ljudski životi ne mogu se žrtvovati na oltaru tehnikalija – kazao je on.

Pakistanski premijer je na marginama samita održao i sastanke sa saudijskim prijestolonasljednikom, krunskim princom Kuvajta i malezijskim premijerom