Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnici FUP-a lišili slobode dvije osobe zbog zloupotrebe položaja

BiH

fup_pretres

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, danas započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Globus“, na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a u vezi s dokumentovanjem koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Tuzla na području Tuzle uhapšena je osoba inicijala S.K. iz Gračanice, a na području Zenice osoba inicijala V.Š. iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je V.Š. počinilo produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a S.K. krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem gore navedenog krivičnog djela.

Uhapšene osobe biti će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok su asistenciju prilikom realizacije današnjih aktivnosti pružili pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.

fup