Pripadnici GSS-a Jablanica spasili izgubljene turiste na Prenju

gss jablanica123

Gorska služba spašavanja Jablanica realizirala je sinoć akciju spašavanja dvoje turista iz Engleske koji su se izgubili na planini Prenj.

Nakon gotovo cjelonoćne potrage, akcija je uspješno okončana u 3 sata i 30 minuta ujutro, kada su članovi GSS-a Jablanica Malović Smail i Malović Ajdin, na čelu sa načelnikom GSS-a Jablanica Sabahudinom Spahovićem, fizički stupili u kontakt s dvoje izgubljenih Engleza.

Načelnik GSS-a Jablanica Sabahudin Spahović kazao je u izjavi za Fenu kako su engleski turisti, krećući se putem “Via dinarica”, pogrešno skrenuli i otišli u suprotnom pravcu od Milanove kolibe.

– Nakon što ih je zadesio mrak, uspaničili su se i pozvali policijsku stanicu u Jablanici, koja nas je obavijestila o nesretnom događaju. Telefonski smo stupili u kontakt s izgubljenima te su nam poslali gps koordinate koje su pokazale da se izgubljeni nalaze u veoma nepristupačnom području na planini Prenj. Na svu sreću sve se dobro završilo s obzirom da su lutali više od 6 sati i da su, kada smo ih pronašli, bili vidno iscrpljeni. Nakon pronalaska službenim vozilom GSS stanice Jablanica, prevezli smo ih do grada gdje su prespavali i odmorili se – kazao je Spahović.