BiH

Odlučna podrška

Pripadnici Oružanih snaga BiH putuju u misiju u Afganistan

02/12/2019

Nadamo se da je postignut cilj njihove pripreme imajući u vidu da je u pitanju 11. rotacija i da smo u prethodnom periodu pripremili 10 smjena pješadijske jedinice

U kasarni “Kozara” u Banjaluci danas je održana ceremonija ispraćaja 11. rotacije pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i pete rotacije jedinice vojne policije u operaciju podrške miru “Odlučna podrška” u fvganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je 45 pripadnika pješadijske i osam pripadnika jedinice vojne policije, a u 11. rotaciji ukupno je osam žena. Pripadnici Oružanih snaga BiH u narednih desetak dana biće upućeni u Avganistan u šestomjesečnu misiju.

General major Gojko Knežević, zamjenik načelnika zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, rekao je da su ovi vojnici prošli rigoroznu selekciju i odabir, a nakon toga i napornu obuku da bi se pripremili za jednu ovakvu misiju koja je po svemu izazovna, odnosno po pitanju klimatskih uslova i ukupne situacije na prostoru Afganistana.

“Nadamo se da je postignut cilj njihove pripreme imajući u vidu da je u pitanju 11. rotacija i da smo u prethodnom periodu pripremili 10 smjena pješadijske jedinice koja je uspješno izvršila svoj zadatak i na sreću bez posljedica po zdravlje i živote pripadnika oružanih snaga. Iskreno se nadamo da će tako biti s ovom 11. rotacijom pješadijske jedinice i petom rotacijom jedinice vojne policije”, rekao je Knežević.

Brigadir Radovan Jović, komandant Šeste pješadijske brigade, odgovoran za pripremu pješadijske jedinice 11. rotacije rekao je da je priprema imala tri faze obuke, individualnu, opštu ili zajedničku te preduputnu obuku na osnovu uputstava i odobrenja pretpostavljene komande i odluke Predsjedništva BiH.

“Svi pripadnici su dobro obučeni i spremni u skladu sa zahtjevima da izvrše sve zadatke koji se od njih očekuju u misiji”, rekao je Jović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.