Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada rs

Pripadnici rezervnog sastava MUP-a RS imaće ista ovlaštenja kao i aktivni policajci

mup rs –

Pomjerena je starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u MUPRS-a

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se utvrđuju formalno-pravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Iz entitetska vlade su kao razlog za uvođenje rezervnog sastava policije naveli različite bezbjednosne izazove.

– To će svakako doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo. Propisano je da će policija rezervnog sastava imati ista ovlašćenja kao i policijski službenici redovnog sastava u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, a sve s ciljem kako bi policijski službenici rezervnog sastava policije, zajedno s policijskim službenicima redovnog sastava, mogli obezbijediti maksimalni nivo bezbjednosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize – navodi se u saopćenju nakon sjednice Vlade RS-a.

Također, pomjerena je starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u MUPRS-a, a stvoreni su i formalno-pravni uslovi za uspostavljanje sistema zaštite informaciono-komunikacione strukture, kao i za elektronsku komunikaciju Ministarstva unutrašnjih poslova s građanima.

Navode i da se izmjene zakona predlažu, jer se ukazala potreba za jasnijim definisanjem pojedinih policijskih ovlaštenja, kao i nadležnosti direktora, kao dodatno angažovanje posebnih jedinica.