Sramota od države

Pripadnici SIPA-e već deset godina bez kolektivnog osiguranja!

Policija_SIPA_Pretres_AA05

ivot policajca na državnom nivou ne vrijedi ništa s obzirom da policajci s ovog nivoa nisu osigurani već deset godina

Nakon svirepe likvidacije sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića objavljeno je da „glava sarajevskog policajca“ košta 30.000 KM, što je naišlo na zgražavanje javnosti.

Ministarstva unutrašnjih poslova svake godine raspisuju tendere na koje se prijavljuju osiguravajuće kuće, a ugovor se sklapa s najpovoljnijim ponuđačem. Riječ je o kolektivnom osiguranju.

Ali, u BiH postoji još šokantnih činjenica, a to je da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu nemaju nikakvo osiguranje!

– Život policajca na državnom nivou ne vrijedi ništa s obzirom da policajci s ovog nivoa nisu osigurani već deset godina. Policajci na državnom nivou nisu osigurani već deset godina tako da ako se desi da policajac iz SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela izgubi život na službi porodice će dobiti samo izraze saučešća – potvrdili su za Patriju iz Sindikata SIPA-e.
Ovim pitanjem u Predstavničkom domu PSBiH bavio se zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji je prije godinu dana tražio od Vijeća ministara BiH da mu dostavi informaciju o kolektivnom osiguranju uposlenika državnih upravnih organizacija.

Još tada je u odgovoru koji je dobio pisalo da uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Službi za poslove sa strancima, Agenciji za policijsku podršku, Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadra i Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja nisu osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja.

Ništa se od tada nije promijenilo, a s obzirom da je Magazinović ponovo izabran za zastupnika u policiji se nadaju da će ustrajati u pokušajima da se ovaj veliki problem riješi.

Inače, iz Vijeća ministara kažu da je “jedan od razloga za ovaj problem jer nedostaju odgovarajuća zakonska rješenja u ovoj oblasti, na osnovu kojih bi se planirala budžetska sredstva za ove namjene”.

U Graničnoj policiji BiH policajci, isto kao ni drugi uposlenici, nisu osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja, a kako je navedeno, veći broj njih sklopio je osiguranje, na osnovu vlastite odluke, s određenim osiguravajućim društvima.
Napominju da uposlenici sami snose troškove iz ličnog dohotka, putem platne liste.

Ni policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nemaju kolektivno osiguranje, ali je sindikat omogućio svim uposlenima, bili oni članovi ili ne, da budu kolektivno osigurani 24 sata dnevno. I u ovom slučaju uposleni sami snose troškove osiguranja.