Tužilaštvo BiH

Pripadnik “Belih orlova” uhapšen pri ulasku u BiH, sumnjiči se za stravične zločine u ratu

Foto: Screenshot/YouTube
Ratni zločini u Zvorniku

Gligorević je pod istragom tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen da je u svojstvu pripadnika VRS i jedinice „Bijeli orlovi“ TO Zvornik, 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija

Policijski službenici Granične policije BiH, postupajući na temelju potrage raspisane od Tužiteljstva BiH, na graničnom prelazu Karakaj lišili su slobode osumnjičenog Borislava Gligorevića, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik.

Zlostavljao zatvorenike

Gligorević je pod istragom tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen da je u svojstvu pripadnika VRS i jedinice „Bijeli orlovi“ TO Zvornik, 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život silovao dvije žene koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima.

Raspisana potraga

S obzirom na to da su tužiteljstvo i partnerske agencije za provođenje zakona došli do saznanja da se osumnjičeni nalazi izvan Bosne i Hercegovine, za njim je raspisana potraga, te je u petak lišen slobode prilikom ulaska na teritoriju BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, koji je detaljno obrazložen na jutros održanom ročištu, te se očekuje odluka Suda BiH o prijedlogu za pritvor.