Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Victim/Suspect"

Gledatelji uznemireni nakon gledanja novog Netflixovog dokumentarca

Foto: Netflix
Iz Netflixovog najnovijeg dokumentarca Victim/Suspect

“Već dvije minute gledajući Victim/Suspect i već sam ljuta i vrištim na TV”, rekla je jedna korisnica Twittera, a druga korisnica se nadovezala: “Bila sam užasnuta saznanjima iz ovog dokumentarca. Ovo je zaista nešto čemu treba posvetiti pažnju”

Netflixov najnoviji dokumentarni film Victim/Suspect izaziva nelagodu kod gledatelja zbog dosta potresne teme. Korisnici Netflixa su odmah pohrlili na društvene mreže kako bi podijelili koliko su bili uznemireni ovim odveć neumoljivim dokumentarcem.

U režiji Nancy Schwartzman, ovaj dokumentarac prati novinarku Rae de Leon u istrazi dosta šokantnog nacionalnog uzorka u kojem žene prijavljuju seksualno zlostavljanje, ali im se ne vjeruje.

Dokumentarac otkriva kako mlade žene prijavljuju policiji da su bile seksualno napadnute, ali umjesto pravde, optužuju ih za lažnu prijavu, hapse i čak zatvaraju.

Koristili stvarne snimke

U ovom Netflixovom filmu, istraživanje novinarke otkriva i ispituje taj uzorak, razotkrivajući kroz koji pakao djevojke prolaze koristeći stvarne snimke žrtava u policijskom pritvoru i svjedočenja svjedoka, prenosi Index.hr.

Prema Rape, Abuse & Incest National Networku (RAINN), američkoj neprofitnoj organizaciji protiv seksualnog nasilja, najvećoj u Sjedinjenim Američkim Državama, samo 310 od svakih hiljadu seksualnih napada prijavljeno je policiji. To znači da više od dvije trećine ostaje neprijavljeno i od svakih 1000 napada, 975 počinitelja će ostati slobodno.

A s obzirom na takve uznemirujuće statistike, nije iznenađujuće da je od seksualnih zločina nasilja koji nisu prijavljeni policiji u razdoblju od 2005. do 2010. godine, 15 posto žrtava izjavilo je da ga nisu prijavili jer su vjerovali da policija ne može ili neće učiniti ništa da im pomogne.

“Osjećam se bolesno gledajući ovo”

Gledatelji su ostali osupnuti filmom i na Twitteru su podijelili svoje dojmove. “Film Victim/Suspect mi je izazvao mučninu u želucu, trnce po koži i bol u srcu već u prvih 15 minuta. Ako možete, molim vas, pogledajte”, piše jedan korisnik Twittera.

Drugi je napisao: “Osjećam se bolesno gledajući ovo. Doista bolesno. Policijski službenici prikazani u ovom dokumentarcu moraju odgovarati pred zakonom. Potpuno odvratna bića.”

“Već dvije minute gledajući Victim/Suspect i već sam ljuta i vrištim na TV”, rekla je jedna korisnica Twittera, a druga korisnica se nadovezala: “Bila sam užasnuta saznanjima iz ovog dokumentarca. Ovo je zaista nešto čemu treba posvetiti pažnju.”