Tužilaštvo BiH

Elvedin, Elvis, Omer i Salim optuženi za šverc, djelovali su kao organizovana grupa

sud bih
Foto: Sud BiH

U nekoliko odvojenih radnji krijumčarena roba je otkrivena i oduzeta od strane službenika UIO BiH i Granične policije BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje većih količina tekstilne i akcizne robe te prodaju neocarinjene robe na tržištu BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Optužnica je podignuta protiv Elvedina Dacića (1987), Elvisa Brunčević (1980) i Omera Čarovca (1989) svi iz Novog Pazara, državljani su Republike Srbije i nalaze se u pritvoru.

Organizovana grupa

Optužnica je podignuta i protiv Salima Čavčića (1966) iz Rogatice, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, u vremenskom periodu od početka novembra 2022. godine do polovine januara 2023. godine, kao članovi organizirane grupe za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, u više navrata vršili krijumčarenje tekstilne robe – raznih odjevnih predmeta poznatih svjetskih brendova, akcizne robe (aroma za nargilu), te druge vrste roba sa područja Srbije na teritoriju BiH, koju su prodavali njima poznatim osobama na području BiH i na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su kao vozači vozila, za izvršenje krivičnih djela koristili autobuse prevozničkih firmi kojima su upravljali, sa specijalno izgrađenim pregradama i skrovištima za krijumčarenje robe preko granice.

Čeka se potvrđivanje optužnice

U nekoliko odvojenih radnji krijumčarena roba je otkrivena i oduzeta od strane službenika UIO BiH i Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela – organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.