Priprema državnih službenika za Upitnik Evropske komisije

lejla-ramic-mesihovic

Evropska komisija od BiH očekuje da na Upitnik dostavi cjelovite i jednoobrazne odgovore koji pružaju jasan presjek stanja u zemlji, rečeno je danas u Travniku tokom radionice za pripremu državnih službenika za odgovaranje na Upitnik, u okviru projekta Vanjskopolitičke inicijative (VPI) BH “Podrška procesu europskih integracija u FBiH”.

Na dvodnevnoj radionici sudjeluje 25 državnih službenika iz Srednjobosanskog kantona (SBK), kojima su predstavljene Smjernica za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kojeg bi BiH trebala dobiti narednog mjeseca.

Direktorica VPI BiH Lejla Ramić-Mesihović kazala je da je cilj radionica osposobiti što veći broj službenika, koji će raditi na odgovorima na Upitnik Evropske komisije, ističući da je Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH već obučila 600 službenika za ovaj posao.

Kako je kazala, BiH će od velike pomoći biti iskustva iz Srbije i Crne Gore, s obzirom na to da se pokazalo da se svaki Upitnik od prethodnog razlikuje za deset posto.

Član pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Vladimir Međak kazao je da je odgovaranje na Upitnik prvi korak u pristupnim pregovorima BiH, te da iskustva zemalja, koje su već prošle kroz ovaj proces, mogu biti od velike koristi.

– Kada smo u Srbiji odgovarali na Upitnik, gledali smo kako su to radili kolege iz Crne Gore i Albanije, kako bismo shvatili smisao pitanja i kakav obujam podataka se od nas očekuje. Iako svaka zemlja pruža odgovore prema sopstvenim osobenostima, učenje na primjeru drugih uvijek je dobra stvar -kazao je Međak.

Tajnik Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu SBK-a Muhamed Softić kazao je da se očekuje da BiH dobije Upitnik sa više od 3.000 pitanja.

– Pitanja nisu teška i zahtjevaju samo odgovore koji će biti presjek stanja u BiH. Očekuju se konzistentni i unificirani odgovori za sve razine vlasti, kako bi se pružila slika stanja u zemlji i kako bi se dalje moglo razgovarati o pristupnom procesu- kazao je Softić.

Radionica za državne službenike SBK-a bit će sutra završena.