Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priprema iftara u Narodnoj kuhinji kod tetke Zilhe

tetka zilha – ramazan

Tokom ramazana, mjesec posta, kod muslimana se još više očituje osjećaj samilosti i spremnost da se pomogne onim, manje sretnim ljudima, posebno građanima koji su socijalno ugroženi, bolesni…

Glasovi, ali i miris jela i ovog ramazana dopiru iz Narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu, na čijem je čelu Zilha Šeta, svima poznatija kao tetka Zilha. Od jutarnjih sati volonteri i dugogodišnji radnici na čelu sa tetkom Zilhom rade na pripremi redovnih obroka ali i iftara za postače kako u Sarajevu tako i u drugim bh. gradovima.

Veliki broj bh. građana ali i bh. dijaspore i ovoga ramazana pomažu da oni koji nisu u prilici imaju pristojan iftar. U Narodnoj kuhinji se svakodnevno priprema pravi ramazanski meni, neki mesni obrok, zatim punjene paprike, čorba ali i neizostavna baklava.

Tetka Zilha je najdraža tetka velikom broju građana, a u razgovoru za AA podsjetila je da je kuhinja počela sa radom ratne 1992. godine.

tetka zilha - ramazan1

“Mislila sam da će tako biti dok je ratnih dejstava, međutim, tako je i dan danas. Prvi obroci su bili od 180 korisnika do 6.000 u najtežim godinama, 1993. i 1994. Poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma smo imali 3.000, a u posljednje dvije godine 1.023 redovna korisnika mimo ramazanskih dana. Ramazanski dani u Sarajevu su nešto posebno”, ispričala je tetka Zilha.

Za redovnu kuhinju se pobrine kantonalna Vlada, a za postače građani i donatori. Među njima je, kazala je tetka Zilha, dosta turskih građana. Posebno se zahvalila gradonačelniku Burse Recepu Altepeu koji je pomogao da ovaj ramazan prođe u lijepoj atmosferi i bez problema.

“Neki dan sam poželjela da hoće ramazan trajati duže radi onog mira, nema psovki, niko nikog ne dira kao ni galame. Ovdje imam redovnih 236 postača, a svaki drugi dan imamo dodatne postače. Ljudi doniraju i za te iftare. Najdraža su mi ovih dana bila dva iftara koje smo pripremili za Višegrad. Planiramo i iftare za Maglaj”, pojasnila je tetka Zilha.

Također, još jedan drag iftar, kako kaže, uvijek postoji draži od dražeg, jeste onaj koji planiraju napraviti u Foči.

“Svi znaju, pogotovo bh. građani koliko je Foča nastradala tokom rata i koliko ima povratnika tamo. Možete misliti njihove radosti kada dobiju čorbu, meso jer to sebi ne mogu priuštiti”, kazala je tetka Zilha.

Tokom ramazana, naglasila je, veliki broj građana dolazi i pomaže Narodnoj kuhinji, a time i korisnicima.

“Da nije građana ne bismo mogli realizovati iftare. Također, da nije dijaspore koja se javi i pošalje. Imali smo slučajeve iz Australije, Irske, Kanade. Uvijek kažem, moja BiH nije mala ona je u cijelom svijetu. Posljednje dvije godine izražena je i pomoć iz Katara, Kuvajta, Turske”, kazala je tetka Zilha.

tetka zilha - ramazan2

U KS-u postoji pet narodnih kuhinja. Osim one u Starom Gradu, tu su Crveni križ sa 2.000, Merhamet sa 1.200 korisnika, a zatim i Krst Svetog Ante i Caritas.
Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je deveti mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.