Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karabeg: Pored svih izazova bankarski sektor izuzetno stabilan

Edin Karabeg

Direktor “Sberbanke BH” Edin Karabeg izjavio je u razgovoru za Fenu da su u ovoj banci izuzetno zadovoljni rezultatima poslovanja tokom prošle godine, posebno imajući u vidu uvjete u makrookruženju pod kojima su ti rezultati ostvareni.

– Dobit banke je porasla za 30 posto u poređenju s godinom ranije. To je zaista odličan rezultat i za nas kao banku, ali i u poređenju s prosječnom stopom rasta tržišta. Istovremeno, ovo je najbolji rezultat ove banke od njenog osnivanja 2000. Natprosječne stope rasta ostvarili smo i u drugim ključnim pokazateljima uspješnosti poslovanja, kao što su rast kredita, ali i depozita – kazao je Karabeg.

Naveo je da su održali kontinuitet rasta kreditnog portfolija ravnomjerno vodeći računa i o strukturi ovog rasta.

– Vodili smo računa o svim katergorijama klijenata, te osim stanovništva, kreditirali i mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, obezbjeđujući im podršku za realizaciju njihovih poslovnih projekata. Ostvarili smo rast kreditnog portfolija od 8,7 posto. Plasirali smo dva puta više kredita nego što je prosjek tržišta. I u segmentu depozita zabilježili smo natprosječnu stopu rasta. Depozitni portfolio nam je porastao gotovo 30 posto. Rast depozita rezultat je naših aktivnosti kojima smo pokazali i dokazali klijentima da smo partner na kojeg se mogu osloniti i kome mogu povjeriti brigu o svom novcu. U 2015. privukli smo 155 miliona KM depozita – ističe Karabeg.

Potencijale za rast, dodao je, vide u dva segmenta, a prvi segment u kojem žele jačati svoju poziciju je kartično poslovanje.

– U tom smislu, već smo krajem prošle godine ušli u dugoročno partnerstvo s Konzumom, odnosno pika karticom, kojim ćemo značajno unaprijediti ponudu kartičnih proizvoda. Prije nekoliko dana na tržište smo plasirali platnu pika karticu. Radi se o zaista jedinstvenom proizvodu, koji smo koncipirali na način da može zamijeniti sve druge kartice. S novom Sberbank platnom pika karticom moguće je kupovati na rate i ostvariti dvostruke pika bodove kod partnera, te sakupljati pika bodove plaćajući bilo gdje u zemlji i svijetu. Prodajni rezultati tokom prvih desetak dana su odlični, te nam daju za pravo da smo napravili odličan kartični proizvod koji će naći svoje mjesto na tržištu – dodaje Karabeg.

Drugi segment u kojem vide potencijal rasta jeste digitalno bankarstvo. U skladu s tim, po njegovim riječima, posebnu pažnju posvećuju razvoju online servisa, poput internet bankarstva i mobilnog bankarstva.

– Prvi smo na tržištu uveli uslugu mobilnog bankarstva za pravna lica, a kontinuirano radimo na unapređenju digitalnih usluga da bi naši klijenti dobili što kvalitetniju uslugu. Već treću godinu klijentima dajemo mogućnost da apliciraju online za kredite, kreditne kartice i prekoračenja po tekućem računu, te na taj način našu uslugu činimo dostupnijom većem broju ljudi – naveo je.

Jedan od ključnih problema bankarskog sektora u BiH su tzv. loši krediti (NPL). Govoreći o tome kako se Sberbank suočava s ovim problemom, Karabeg je kazao da je NPL evidentan problem bh. bankarskog sektora, s obzirom na to da se stopa ovih kredita kreće oko 15 posto.

– Iako je tokom prethodne godine zabilježeno smanjenje, odnosno stagnacija ove stope, ipak je problem prisutan. Mi smo od ulaska na ovo tržište tom problemu pristupili vrlo oprezno, želeći ga u startu eliminisati, odnosno svesti na minimum. Kod novog portfelja smo posvetili veliku pažnju procjeni rizika, vodeći računa da klijentima omogućimo zaduživanje do iznosa koji oni stvarno mogu podnijeti bez opterećenja i velikog naprezanja. Sve ove mjere dovele su do toga da se naša stopa NPL kreće oko šest posto krajem 2015. godine, što je zaista odličan rezultat – naglasio je.

Govoreći o izazovima banaka u BiH u predstojećem periodu, Karabeg je izdvojio da je to vjerovatno, ukoliko se posmatra sektor u cjelini, jačanje regulacije na državnom nivou. Nedavna dešavanja u vezi s nekoliko manjih banaka, dodaje, otkrila su nedostatke postojećih mehanizama kontrole.

– Pred bankarskim sektorom, ali i pred širom zajednicom, nalazi se izazov pronalaska odgovarajućeg modaliteta koji će unaprijediti mehanizme kontrole i prevenciju. Ipak, pored svih izazova bankarski sektor je izuzetno stabilan – istakao je Karbeg.

Podsjetio je da kretanja u makroekonomskom okruženju, prvenstveno u regiji, u velikoj mjeri utiču na sve ekonomske tokove u Bosni i Hercegovini, pa tako i na bankarstvo.

– Ono što želim posebno naglasiti jeste neophodnost unapređenja poslovnog okruženja u cjelini, posebno za strane direktne investicije, kao ključnog preduslova za bilo kakav ekonomski napredak. Bosna i Hercegovina mora shvatiti da se cijeli region bori za privlačenje kapitala, te da se moraju preduzeti dodatni napori na unapređenju poslovnog okruženja kako bi se održala konkurentnost Bosne i Hercegovine u narednom periodu. Ovaj proces se, imajući u vidu realno političko stanje može provesti samo uz vanjsku pomoć – naveo je Karabeg za Fenu napominjući da je nastavak gradnje autoputa jedan od stubova budućih investicija u BiH, koje će dovesti do ekonomskog prosperiteta regiona, te porasta ključnih ekonomskih parametara.