Sladić za N1

Pripremite se, snijeg nam stiže u BiH

snijeg sarajevo zima (6)

Dodao je da će snijeg padati i u nastavku sedmice.

Meteorolog amater Nedim Sladić kazao je za N1 da nas od sutra u Bosni i Hercegovini očekuju sniježne padavine.

Prema Sladićevim riječima, u ponedjeljak se preko BiH premješta hladna fronta koja sa sobom vuče i hladniji zrak.

”Uglavnom prevladavat će pretežno oblačno vrijeme uz povremene slabe padavine od popodneva, a pritjecaj osjetno hladnijeg zraka sa sjevera do kraja dana zahvata cijelu zemlju uzrokujući osjetniji pad temperature zraka. Djelimično vedro prognozira se u većem dijelu niske Hercegovine.

U Krajini se prognozira snijeg od početka i u nižim područjima, dok u ostatku zemlje kiša prije nego pristigne hladniji zrak što uzrokuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg, uglavnom prema večernjim satima te naročito u noći na utorak. Prolaskom fronte zapuhat će umjeren do jak, sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a potom okreće na sjeveroistočni, umjerene jačine. U Hercegovini ponovo sve jača bura. Najviša dnevna uglavnom od 0 do 2 u Krajini, u ostatku zemlje od 5 do 10 ºC, a u Hercegovini od 12 do 16 ºC”, ispričao je on za N1

Dodao je da će snijeg padati i u nastavku sedmice.

”Zahvaljujući utjecaju visinske doline u utorak i srijedu po visini, hladnoj zračnoj masi te povišenog atmosferskog pritiska u prizemlju u gradijentnom polju, prognozira se pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa snijegom, jačim u centralnim i istočnim područjima Bosne, gdje se očekuje stvaranje snježnog pokrivača 5 do 10 cm. Padavine krajem utorka prestaju na sjeverozapadu zemlje gdje dolazi do razvedravanja pa će tamo srijeda biti sunčanija, a potpuni prestanak padavina u većem dijelu zemlje prognozira se krajem srijede.

Puhat će umjeren vjetar, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Slabljenje vjetra u srijedu poslijepodne. Jutarnje temperature zraka idu u minus, uglavnom od -4 do 0, na jugu do 6 ºC, a najviše dnevne od -2 do 3 ºC, na jugu do 12 ºC”, rekao je Sladić.