Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Trump odustao od ideje o karantinu za New York

trump

Broj umrlih od korona virusa u SAD-u raste velikom brzinom, sada je potvrđeno već više od 2.100 smrtnih slučajeva

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je ipak odustao od ideje da zbog pandemije korona virusa u čitavoj saveznoj državi New York uvede karantin nakon što je ona naišla na velike kritike javnosti.

„Karantin neće biti potreban“, poručio je Trump putem Twittera.

Broj umrlih od korona virusa u SAD-u raste velikom brzinom, sada je potvrđeno već više od 2.100 smrtnih slučajeva što je više no dvostruko od broja umrlih prije samo dva dana.

Ranije je u subotu Trump najavio mogućnost uvođenja karantina za New York, New Jersey i Connecticut, no kritičari su tu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi izazvala haos u regiji koja je ekonomski motor SAD-a i u kojoj živi 10 posto stanovnika čitave države koji učestvuju sa 12 posto u ukupnom bruto domaćem proizvodu.

„Kada bi počeli stvarati zidove među regijama u čitavoj zemlji to bi bilo kontraproduktivno, potpuno ne-američki“, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo za CNN.

Trump je stoga ublažio retoriku te najavio kako će od Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražiti da se izda „snažna odredba za putovanja“ koje bi trebali provoditi guverneri triju spomenutih država.