Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski igrač

“Pritišću nas sa svih strana”: Dodik tvrdi da će se u junu sastati s Lavrovom i Putinom

Banja Luka: Vladajuća koalicija je nakon sastanka održala konferenciju za medije
14.04.2022., Trg Krajine, Banjaluka (BiH) – Sastanak vladajuce koalicije koju cine SNSD, Socijalisticka partija, Ujedinjena Srpska, DEMOS i Narodna partija Srpske odrzan je danas u Banjaluci. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i srpski clan Predsjednistva BiH, je rekao da je vladajuca koalicija jedinstvena. Upitan za prijetnje njegovoj sigurnosti, Dodik je rekao da sve zna o tome, ali da nije njegovo da o tome govori. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Očigledno je Dodik zaobilazi jednu činjenicu, a to je da BiH već uvela sankcije Rusiji putem Misije BiH u Briselu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će u utorak, 7. juna, razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, a 17. juna sa ruskom predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Pritišću nas sa svih strana da se priključimo sankcijama protiv Rusije i da tako pokažemo neki svoj entuzijazam. Odlučili smo da to ne učinimo, jer znamo da će ova nepogoda proći i da ćemo morati da sarađujemo i imamo dobre odnose sa Rusijom”, rekao je Dodik danas u Šipovu.

Očigledno je Dodik zaobilazi jednu činjenicu, a to je da BiH već uvela sankcije Rusiji putem Misije BiH u Briselu.

To je učinjeno na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema zvaničnim informacijama objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH se “uskladila s Evropskom unijom” kod sankcioniranja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

Dodik je istakao da je “situacija u BiH danas podijeljena više nego ikada ranije”, ali je ukazao da nije namjera da se pokvare odnosi sa Zapadom, iako sa te strane “svakodnevno stižu pritisci da se uvedu sankcije Rusiji”.

Dodik je dodao da su epilog predstojeći susreti sa Lavrovom u Srbiji, a potom i Putinom, te da smatra da će to izazvati određene reakcije na Zapadu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće u Srbiji 6. i 7. juna, gdje će sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.