Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privode se kraju pripreme za uništavanje avio-bombe u Bosanskoj Otoci

bosanska-otoka-bomba1

Privode se kraju radovi na izgradnji zaštitnog bedema i kanala u Bosanskoj Otoci gdje će sutra biti izvedena neutralizacija i uništavanje neeksplodirane avionske bombe AN M 64A1 sa upaljačem M116 pronađene u ovom naselju, u općini Bosanska Krupa. Sutra ujutro će biti evakuisano oko 10.000 stanovnika ovoga mjesta.

Šef Odjela za NUS u Federalnoj upravi CZ Sead Vrana poručio je da su oni već treći dan na terenu te da se danas privode kraju radovi na izgradnji zaštitnog bedema i kanala.

“Evakuacija stanovništva kreće ujutro u šest sati i bit će završena do devet. Već je okupljena kompletna ekipa na licu mjesta. Razrađujemo posljednje operativne i proceduralne detalje, dogovaramo se oko primjene alata i tehnika mada je uglavnom sve već dogovoreno. Dakle, idu posljednje provjere. Za pola sata ili sat krenut će inertna simulacija same operacije koje je sutra kako bismo se uvjerili da će sve na licu mjesta proći kako treba”, istakao je Vrana za AA.

Izrazio je očekivanja da im u naredna dva sata dođe i vozilo hitne pomoći iz Sarajeva koje će podržavati civilnu zaštitu na lokaciji.

“Angažovano je oko 200 pripadnika Oružanih snaga na punjenju vreća, dobrovoljci civilne zaštite iz Cazina, tri tima Federalne uprave civilne zaštite s oko 60 ljudi. Dakle, ovdje imamo oko 250 ljudi angažovanih na pripremnim radovima i još nekih 20 angažovanih u operaciji. Sve se privodi kraju kako bi sutra, po završetku evakuacije u 9 sati, krenula operacija neutralizacije i uništenja bombe”, naglasio je Vrana.

Prema njegovim riječima, evakuacija oko 10.000 građana Bosanske Otoke neće biti evakuisano dan ranije, kako je bilo najavljeno, jer evakuaciju sprovodi općinski štab Civilne zaštite Bosanske Krupe i pokazalo se da je riječ o prevelikom zahvatu za njih.

“Na ovoj lokaciji će biti izvršena potpuna obustava drumskog i željezničkog saobraćaja, od mosta u Bosanskoj Otoci u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana vazdušnog saobraćaja. Ovo područje će biti potpuno izolovano”, dodao je Vrana.