Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usk

Privremeni prihvatni centar Miral zatvoren, migranti izmješteni u Lipu

izmjestanje – migranti – miral

Najavljen je i nastavak aktivnosti na izmještanju migranata iz napuštenih objekata i sa gradskih ulica, naročito kada su u pitanju Bihać i Velika Kladuša. Svi strani državljani bez ličnih dokumenata i adekvatnog smještaja bit izmješteni u naselje Lipa

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine jutros je sve korisnike usluga Privremenog prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši izmjestila u Migrantski centar Lipa kod Bihaća. Akcija je provedena po naredbi Ministarstva sigurnosti BiH, te uz asistenciju Direkcije za koordinaciju policijskim tijela BiH i Policije Unsko-sanskog kantona (USK).

-Ovim se onemogućava dalji prijem migranata u Privremeni centar Miral i kreće se u pravnu proceduru njegovog konačnog zatvaranja. Izmješteno je 170 migranata, a kompletna akcija provedena je bez ikakvih problema i incidenata. Sve izmještene osobe, boravit će u apsolutno dostojanstvenim životnim i boravišnim uslovima – izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

U nedavno završenom multifunkcionalnom migrantskom centru na lokalitetu Lipa sada je smješteno ukupno 430 migranata.

-Ovo je bila odluka Ministarstva sigurnosti BiH i sasvim je logično bilo da ljudi iz objekta u privatnom posjedu, budu premješteni u ovaj moderni državni migrantski centar sa neuporedivo boljim uslovima i smještajnim kapacitetom za 1.500 ljudi. Odluku je olakšala i raspoloživost smještajnih kapaciteta, jer u posljednjih nekoliko mjeseci u svim prihvatnim centrima u našoj zemlji boravi između 1.800 i 2.200 migranata i izbjeglica. Evidentan je manji priliv migranata, te su dva odlično pripremljena prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu sasvim dovoljna sadašnjim potrebama i zahtjevima – dodao je Buzar.

Najavljen je i nastavak aktivnosti na izmještanju migranata iz napuštenih objekata i sa gradskih ulica, naročito kada su u pitanju Bihać i Velika Kladuša. Svi strani državljani bez ličnih dokumenata i adekvatnog smještaja bit izmješteni u naselje Lipa.