BiH

smrt fašizmu

Prizori iz okupiranog grada na ulicama današnjeg Sarajeva (FOTO/VIDEO)

16/05/2020

Zvanični zatvor i gubilište u tom periodu bila je austrougarska tvrđava na Vracama oko koje je 1981. godine napravljen memorijalni park

U Sarajevu se danas, 75 godina nakon pobjede nad fašizmom, u Katedrali Srca Isusova održava misa za žrtve Bleiburga – ustaše, domobrane, četnike i njihove porodice ubijene na granici s Austrijom tokom povlačenja pred partizanskim odredima. Nije to misa za sve žrtve totalitarnih režima, kako se želi prikazati, jer da jeste, ne bi bila misa za Bleiburg. Mogla je, na primjer, biti misa za više od 10 hiljada Sarajlija, žrtava ustaškog terora, piše Žurnal.

Zvanični zatvor i gubilište u tom periodu bila je austrougarska tvrđava na Vracama oko koje je 1981. godine napravljen memorijalni park. Uklesano je tamo 9091 ime sarajevskih civila koji su život izgubili zbog svog imena, vjerske i nacionalne pripadnosti ili političkog ubjeđenja.

Ali, teško se danas poistovjetiti sa imenima i brojevima. Zato vam Žurnal donosi foto galeriju kojom ćemo pokušati da oživimo prošlost i ljude kojih više nema, uz prizore današnjeg Sarajeva i onog prije 75 godina. Arhivske fotografije korištene u ovoj galeriji nam je ustupio Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Pokušali smo pronaći tačna mjesta na kojima su fotografije nastale.

Ovo je naš način da odamo počast žrtvama totalitarnog režima. Smrt fašizmu!

Arhivske fotografije korištene u ovoj galeriji Žurnalu je ustupio Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Novinari ovog portala pokušali su pronaći tačna mjesta na kojima su fotografije nastale.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.