Globus

predsjednik srbije

Vučić jutros naredio hitnu upotrebu vojske

16/05/2020

Agencija Tanjug vijest je objavila kao prijelomnu i uz oznaku hitno, navodeći da je Vučić "naredio angažiranje vojske, radi zaštite sigurnosti i imovine lokalnog stanovništva od migranata"

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić naredio je u subotu ujutro hitnu upotrebu vojske na teritoriju srijemske općine Šid radi zaštite lokalnog stanovništva od migranata, objavili su beogradski mediji pod oznakom “hitno”.

Očekuje se da snage Vojske Srbije uskoro stignu u taj grad, navode Večernje novosti.

Agencija Tanjug vijest je objavila kao prijelomnu i uz oznaku hitno, navodeći da je Vučić “naredio angažiranje vojske, radi zaštite sigurnosti i imovine lokalnog stanovništva od migranata”.

Tokom vanrednog stanja u Srbiiji zbog pandemije koronavirusa, koje je trajalo od 15. marta do 8. maja, Vojska Srbije osiguravala je migrantske kampove i centre za azil u kojima je, prema podacima Komesarijata za izbjeglice, smješteno oko 8.500 ljudi.

U tri migrantska centra na području Šida – Adaševcima, Principovcu i u Šidu – prema posljednjim podacima nalazi se između 1.500 i 2.000 migranata, prenosi Hina.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u travnju da su u migrantskim centrima, u Adaševcima kod Šida i u Krnjači kod Beograda, tokom izvanrednog stanja zabilježena dva incidenta kada su vojnici pucali u zrak kako bi smirili situaciju.

Vulin je naglasio da su vojnici pucali u znak upozorenja, kako niko od migranata ne bi pobjegao iz 24-satne karantene, koja je za migrante određena tijekom izvanrednog stanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.