Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

transparenti spremni

Pročitajte šta piše na porukama koje će nositi učesnici Parade ponosa

bh povorka ponosa2 (1)

Program će, osim šetnje, sačinjavati i govori članova organizacionog odbora. Zabavnog programa, kako je rečeno, neće biti

U Sarajevu se danas održava prva Bh. povorka ponosa. Učesnici šetnje od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine nosti će transparente sa jasno izraženim porukama.

“Sve boje ljubavi moje”, “Zaslužujem život bez nasilja”, Oprostite što moje postojanje ruši vaše predrasude”, “Ujedinjeni u različitosti” samo su neke od poruka koje će se moći vidjeti na prvoj Bh. povorci ponosa.

FOTO: N1

Učesnici Povorke ponosa prošetat će Ulicom Maršala Tita, od Vječne vatre do Trga BiH. Šetnja će početi u 12 sati. Povorku će štititi i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada, a šetnja neće trajati duže od dva sata.

Program će, osim šetnje, sačinjavati i govori članova organizacionog odbora. Zabavnog programa, kako je rečeno, neće biti.

Prema definiciji, Parada ponosa, ili Povorka ponosa, poznata i kao Gej parada je godišnja povorka LGBT osoba, koja se održava u mnogim gradovima širom svijeta.

Većina parada se organizira u junu, kako bi se održalo sjećanje na Stounvolsku pobunu (demonstracije protiv policijske represije u SAD iz 1969. godine), ali ih, gledano na svjetskom nivou, ima tokom cijele godine.

Povorke ponosa održavaju se širom regije, a BiH je još uvijek jedina zemlja u kojoj će se ovakav vid protesta prvi put održati danas.

Na nenasilje su pozvali i u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.