Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojeno na Predstavničkom domu

Pročitajte zaključke kojim je Parlament zadužio Vladu FBiH radi nabavke vakcina

Usvojeno niz zaključaka kako bi FBiH što prije otpočela proces nabavke vakcina protiv koronavirusa

Predstavnički dom Parlamenta FBiH donio je danas zaključke kojima je zadužio Vladu FBiH u vezi sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

Piše: A. DUČIĆ

Vlada je zadužena da formira ad hoc tim za direktne pregovore sa proizvođačima vkacina i to odmah. U tim treba uključiti predstavnike Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma.

Nadalje, potrebno je hitno održati sastanak premijera, ministra zdravstva i premijera svih kantonalnih vlada i ministara kao i predstavnika Odbora za zdravstvo Parlamenta FbiH u roku do 72 sata do 7 dana kako bi se postigao jedisntven nastup u procesu nabavke.

Ističe se da je potrebno aktivirati Ministarstvo vanjskih poslova da se sa svojim diplomatsko-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju sa proizvođačima.Isto tako, zaključeno je da treba dopuniti član 10. zakona o javnim nabavkama kojim bi se izuzela primjena zakoan u slučajevima nabavke irzičnih lijekova u uvjetima pandemije.

Također, zaključeno je da treba dopuniti član. 63. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim bi se omogućilo da izuzetno u ujetima pandemije odnosno epidemije zaraznih bolesti, uvoz i velepromet rizičnih lijekova ili vakcina pored veleprometnika mogu raditi i proizvođač vakcine na način pod uvjetima deklarisanim od proizvođača.