BiH

Usvojeno na Predstavničkom domu

Pročitajte zaključke kojim je Parlament zadužio Vladu FBiH radi nabavke vakcina

24/02/2021

Usvojeno niz zaključaka kako bi FBiH što prije otpočela proces nabavke vakcina protiv koronavirusa

Predstavnički dom Parlamenta FBiH donio je danas zaključke kojima je zadužio Vladu FBiH u vezi sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

Piše: A. DUČIĆ

Vlada je zadužena da formira ad hoc tim za direktne pregovore sa proizvođačima vkacina i to odmah. U tim treba uključiti predstavnike Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma.

Nadalje, potrebno je hitno održati sastanak premijera, ministra zdravstva i premijera svih kantonalnih vlada i ministara kao i predstavnika Odbora za zdravstvo Parlamenta FbiH u roku do 72 sata do 7 dana kako bi se postigao jedisntven nastup u procesu nabavke.

Ističe se da je potrebno aktivirati Ministarstvo vanjskih poslova da se sa svojim diplomatsko-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju sa proizvođačima.Isto tako, zaključeno je da treba dopuniti član 10. zakona o javnim nabavkama kojim bi se izuzela primjena zakoan u slučajevima nabavke irzičnih lijekova u uvjetima pandemije.

Također, zaključeno je da treba dopuniti član. 63. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim bi se omogućilo da izuzetno u ujetima pandemije odnosno epidemije zaraznih bolesti, uvoz i velepromet rizičnih lijekova ili vakcina pored veleprometnika mogu raditi i proizvođač vakcine na način pod uvjetima deklarisanim od proizvođača.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.