Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pročitana optužnica

Suđenje Novaliću i drugima: Tužilac tvrdi da se unaprijed znala firma koja će nabaviti respiratore

sudjenje hodzic novalic solak respiratori (2)

Tužilac kaže da je odabir „Srebrene maline“ uslijedio na osnovu jedne SMS poruke. Advokatica Vidović: Nijedan dokaz ne potvrđuje tezu o kriminalu premijera

Početak suđenja u predmetu „Respiratori“ protiv optuženih premijera FBiH Fadila Novalića, zatim bivšeg direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, vlasnika firme „F.H. Srebrena Malina“ Fikreta Hodžića, firme “Srebrena malina” i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević danas je protekao čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane.

Budući da Sud BiH nije udovoljio odbrani da se ne čita optužnica, postupajući tužilac Mirza Hukeljić pročitao je čitavu optužnicu. On je, između ostalog, naveo kako će Tužilaštvo BiH dokazati da je postupak odabira ponuđača tekao na način da u „takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđača je bazirana na osnovu jedne SMS poruke“.

Tužilac Mirza Hukeljić rekao je da se unaprijed znala firma koja će nabaviti 100 respiratora dodavši da je odabir „Srebrene maline“ baziran je na osnovu jedne SMS poruke optuženom Novaliću i „da to radi po uputama lica koje se zove Asim“.

-Vrijeme počinjenja ovih krivičnih djela je vezano za specifično vrijeme nakon što je Svejtska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu epidemiju i u okolnostima koje su bile promijenjene – rekli su tužioci.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović rekla je da niti jedan dokaz Tužilaštva BiH ne potvrđuje njihov tezu o kriminalnim aktivnostima premijera FBiH. Dodala je da se Tužilaštvo BiH na neprimjeren način miješalo u dalje postupanje sa respiratorima.