biće objavljena danas

Procurila imena novih ministara u Vladi FBiH, među njima je i Vojin Mijatović!?

vojin mijatovic nermin niksic
I Vojin Mijatović ministar? Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Stranka za Bosnu i Hercegovinu će dobiti federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a ministar bi trebao biti i SDP-ov Vojin Mijatović

Iako je najavljeno da bi imena trebala biti poznata u ponedjeljak, nova koalicija u FBiH još nije izašla s imenima svih ministara. Sada se pojavili usaglašena lista ko bi sve trebao biti ministar.

Kako javlja Avaz, imena će biti poznata danas.

Ministar i Vojin Mijatović

Prema istom izvoru, Osmorka će imati deset ministara. Odavno je poznato da će pozicija premijera pripasti predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću. Nikšić se na toj poziciji već okušao u periodu 2011. – 2015. godina. HDZ BiH će imati šest ministarstava. Kada je Osmorka u pitanju SDP će dobiti pet, blok SBiH, NES i PDA četiri, a NiP i Naša stranka po jedno ministarstvo.

NiP-ov ministar bit će Adnan Delić, na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

SDP-ov sastavit činit će Nerin Dizdar kao ministar za izbjeglice i raseljene osobe. Vojin Mijatović bit će imenovan za ministra unutrašnjih poslova FBiH. Almin Hopovac za ministra obrazovanja. Vedran Lakić bit će imenovan za ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Naša stranka za ministricu turizma i zaštite okoliša predložila je Nasihu Pozder.

Stranka za BiH će dobiti Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a ministar bi trebao biti Adis Bubalo.

NES će će preuzeti kontrolu nad Ministarstvom poljoprivrede, a na ovu poziciju će biti imenovan Zuhar Porčić, dok će na čelu Ministarstva trgovine biti Anel Kljako.

HDZ-ovi ministri

Kada je riječ o HDZ-u BiH, prema našim informacijama, ova stranka bi, slično kao i s Vijećem ministara, trebala izaći s potpuno novim ministarskim imenima u odnosu na aktuelnu Vladu FBiH.

Nezvanično, Čović bi od aktuelnih ministara trebao zadržati samo Denisa Lasića kao ministra prometa i komunikacija. U Vladi bi opet trebale biti dvije žene.

Rok za imenovanje koji su dogovorile vladajuće stranke ističe, a pošto je jasno da Refik Lendo neće podržati predložena imena, špekulira se da visoki predstavnik traži rješenje. Ustavne promjene koje se spominju za mnoge političare nisu prihvatljive, a za SDA to je isporučivanje Federacije HDZ-u BiH.