Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodanović: SNSD se vraća u parlamentarne klupe

Lazar Prodanovic

Sve ovo što se dešavalo oko pokretanja zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije bilo je krajnje neizvjesno, ali odluka Suda je očekivana, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Lazar Prodanović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Smatram da je to značajn doprinos smirivanju ukupnih tenzija i da treba poštovati odluku Suda. Ono što smatram je da treba naći način kako ćemo konstruktivno i zajednički rješavati pitanja od interesa svih u BiH. To podrazumijeva i učešće svih nas u punom kapacitetu u institucijama u kojima smo izabrani”, rekao je Prodanović.

Upitan da li to znači da se poslanici SNSD-a vraćaju od naredne sjednice u parlamentarne klupe, odnosno na sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Prodanović je odgovorio potvrdno.

“Da, mi smo i do sada smatrali da ne treba blokirati rad Parlamentarne skupštine BiH. Ali, smo smatrali da nisu stvoreni uslovi za rad što je bilo vidljivo. Mislim da sada ne postoji nikakva smetnja u tom smislu. Mi imamo raniji stav koji se odnosi na djelovanje u Kolegiju u vrijeme predsjedavanja sadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića da ne prisustvujemo sjednicama, ali treba čak i o tome razgovarati”, naglašava Prodanović.

On je naglasio kako za BiH slijede dvije vrlo važne stvari, a to je sastanak predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu 16. marta gdje će biti i predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

“To je izuzetno značajno, kao i održavanje zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. To je značajna pretpostavka tako da smatram da su stvoreni uslovi, a samim tim i nakon ove vijesti iz Haga, da to ne bude samo formalni sastanak nego još jedna poruka opredjeljenosti zemalja Zapadnog Balkana za mir, stabilizaciju, dobrosusjedsku saradnju, razvoj ekonomije i evropski put”, poručio je Prodanović.